24 juni 2021

Wegwerp plastic in de ban

Column van Esther van der Bor

Europa kiest voor verbod
De Europese Commissie ziet het beperken van plastic als cruciaal voor het bereiken van een circulaire economie in de EU in 2050. Maar ook aan de vervuiling van de zeeën moet een halt worden toegeroepen. Verloren vistuig en de 10 meest aangetroffen plastic wegwerpproducten in zee en aan de Europese kusten dragen bij aan 70% van het zwerfvuil op zee.
Vanaf 3 juli wordt het gebruik van de eerste plastic producten verboden. Daarna volgen tot aan 2025 meer producten.

De Kamer van Koophandel geeft een mooi overzicht van wat er in de wet is vastgelegd. Ondernemers moeten op zoek naar alternatieven voor rietjes, bestek, drinkbekers, borden, wattenstaafjes, ballonstokjes.

Alternatieven genoeg
Wanneer je zoekt “plasticvrije producten” kom je een uitgebreide lijst tegen van bedrijven die koploper zijn op het gebied van plasticvrije cosmetica zoals shampoo, zonnebrandcrème, zeep en dergelijke. Ook de zoekopdracht “verpakkingsmaterialen biologisch” laat zien dat de industrie niet stil gezeten heeft. Maar de producten zijn wel duurder en we kunnen akelig worden misleid.


Het is goed dat er niet alleen wettelijke maatregelen worden voorgeschreven, maar ook dat bewustzijn ontstaat. Want we zijn er niet met het overstappen op bioplastics. Die zijn niet perse de oplossing voor het plastic soep verhaal van onze oceanen. Zie plasticsoupfoudation
en Greenpeace.


Voor ons als consument wordt het niet eenvoudiger, want Milieu Centraal laat zien dat bioplastic eigenlijk vaker restafval is dan composteerbaar en meestal zelfs niet mag worden weggegooid in de plastic zak voor plasticrecycling.


Toch zetten we stappen. Doe je zelf ook mee? Let op wat je koopt en gooi het verantwoord weg.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en opklaringen

Vandaag wisselen wolken en brede opklaringen elkaar af. In de middag en avond neemt de bewolking verder toe en in de avond gaat het regenen. De zwakke wind is zuid en draait vanmiddag naar het zuidoosten en neemt toe tot matig. Het kwik loopt op naar 6°C. In de nacht valt er in eerste instantie nog regen maar later in de nacht klaart het op. Het koelt daarbij af naar 3°C.

Woensdag is er een mix van wolken en opklaringen. De zwakke tot matige wind waait uit het zuiden. Evenals vandaag wordt het in de middag 6°C. 

Foto: De Groene wereld De zon komt op

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu