Gepubliceerd 13 mei 2021

Overheid van de toekomst

Column van Esther van den Bor

Decennia lang werken we in elke bestuurslaag van de overheid aan het bestrijden van armoede, veiligheid, een goede leefomgeving. Toch zien we geen echte verbeteringen optreden. We willen misschien wel, maar de verschillen worden steeds groter in Nederland zelf en wereldwijd. Wetenschappers stellen dat al in 2030 de capaciteit van de aarde om CO2 voldoende te binden op een keerpunt staat. Ook voor armoede, natuurvernietiging, beschikbaarheid van bijzondere grondstoffen is de periode rond 2030 te kenmerken als omslagpunt waarna de negatieve effecten zich razendsnel uitbreiden en verergeren.

Het kan, zet in op de SDG’s
Laten we dit komende decennium gebruiken om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Daarom een oproep aan de programmamakers van de politieke partijen : zet de SDG’s als uitgangspunt van al het beleid en van je partijprogramma’s bovenaan. De SDG zijn de 17 Sustainable Development Goals die door de Verenigde Naties zijn neergezet om de wereld toekomstbestendig te maken. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) heeft een handleiding voor gemeenten opgesteld en deelt alle kennis en good practices. Doorbreek de schotten tussen de diverse thema’s van beleid en help onze samenleving waardevol voor iedereen te maken. Daar is visie en daadkracht voor nodig. Een andere manier van denken en werken. Maar nu kan het nog. Samen met burgers, bedrijven en overheid kunnen we bijzonder veel. De te nemen maatregelen liggen klaar. Verzameld in het boek Draw Down van Paul Hawken. Ook Gunther Pauli met zijn boek Blauwe economie laat de oplossingen zien.

Investeren met 200% rendement
De investeringen die we als wereld moeten doen lijken enorm. Maar de opbrengsten zijn twee keer dat bedrag en kosten ons maar een half jaar inkomen (tot 2050).
En wanneer de rijksoverheid aan de gemeenten wat meer geld toeschuift om lokaal aan de slag te gaan, is het een prachtige en blijmakende uitdaging

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN