25 februari 2021

Kriebels

Na alle sneeuw en kou van 2 weken geleden is het nu warm en lente-achtig. We hebben de zomer zelfs al in het hoofd. Gisteren was ik op het Raadhuisplein in Bodegraven en zag de rijen mensen voor de ijsverkoper staan. Heerlijk in de zon, niets doen en een ijsje eten. De mensen genoten er zichtbaar van.
Het warme weer geeft ons ook kriebels om in de tuin weer op te ruimen en alles klaar te maken voor wat gaat groeien. Wat nu al volop de grond uit schiet. Kleur en geur doet ons ook goed. Maar het kan nog zeker twee maanden winter-achtig zijn. Ruim de tuin nog niet op! Laat vooral het oude blad en de rommetjes liggen. Insecten en de kleine dieren zoals de egel hebben dat nodig om te schuilen. De sneeuwklokjes en krokussen hebben een slim mechanisme om “zich terug te trekken” wanneer het opeens weer gaat vriezen. Maar dat kleine dierlijke grut heeft een schuilplaats nodig.

Tegenover al dat genieten van de zon en de warmte, geur en kleur staat dat ook de bomen bloeien en veel mensen met een allergie voor pollen voelen zich niet echt fijn wanneer dat alle kanten opwaait. Een hoger CO2 gehalte in de lucht lijkt het effect op de hoeveelheid pollen en de hoeveelheid allergene stoffen daarin te beïnvloeden. Daarom geven studies aan dat juist in steden het aantal mensen met allergische reacties toeneemt. De volkswijsheid om dagelijks een theelepel honing te eten – honing die echt gemaakt wordt door de bijen die wonen in de streek waar je zelf woont – lijkt positief te werken. Wat in ieder geval goed is voor je gezondheid: blij zijn met wat je hebt en genieten van de mooie natuur om je heen.

0 Shares
Sluit Menu