10 maart 2021

Kleine stapjes zijn belangrijk

Column van Esther van der Bor

Waarom gaan we niet actief aan de slag?
De grote thema’s van opwarming van de aarde, te veel aan stikstof en CO2, opraken van grondstoffen, energieneutraal, zijn vaak overweldigend groot. En daarmee beangstigend en ze verlammen ons. Ons zenuwstelsel dat een alarm binnenkrijgt kan overgaan naar de primaire vecht- of vluchtmodus. Dan sluiten we ons min of meer af van de omgeving en zien geen kans om samen in beweging te komen naar een oplossing of betere toekomst. Wanneer de dreiging van de problemen als té groot of té beangstigend wordt ervaren, dan schieten we in een bevriesstand. Dat gebeurt zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Maar onze hersens registreren die ervaring als: “ik heb niets met deze problemen”, of “ik kan er toch niets aan doen”. En dan vallen we stil in ontkenning of passiviteit.

Keuzes voor alledag
Daarom is het noodzakelijk om handelingsperspectief te krijgen. Begin met het veranderen van kleine, dagelijkse dingen. Nu bijvoorbeeld openbaar vervoer minder veilig is en beweging toch moet, ga meer fietsen. Nu er veel meer producten on line worden gekocht is het gemakkelijk om eens te zoeken naar duurzame -, fairtrade – of ecologische varianten van uw “normale” product. Er gaat vast een wereld voor u open. Bijvoorbeeld https://klooker.nl/productfinder/ is een leuke site, maar elke zoekopdracht met ‘duurzaam’ of ‘fairtrade’ beginnend levert een schat aan sites en mogelijkheden. Ik typte ‘duurzame zeep’ in en kreeg zo al snel 8 verschillende opties aangeboden. Innovatie en passie dragen bij aan het ontwikkelen van veel onverwachte duurzame producten. Ze zijn te vinden en worden verkocht voor eerlijke prijzen. Ondersteun die innovaties door ze zelf te gebruiken.


De wegwerpmaatschappij is in ieder geval iets waar u met gemak uit kunt stappen. Met veel thuis koken is het een leuke uitdaging anders te eten dan “gewoon”. Probeer eens een recept met alleen groenten en experimenteer met minder vlees. Kleine veranderingen hebben effect en deze tijd biedt alle kansen om op zoek te gaan naar nieuwe leefpatronen. Stap uit de passiviteit en vindt nieuwe mogelijkheden. En ook met uw stem heeft u invloed om de richting die Nederland op wil gaan.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en later regen

Het is vandaag voornamelijk bewolkt en in de loop van de ochtend gaat er al wat regen vallen. In de middag en avond is het ook bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat regen. De matige wind waait uit het zuidwesten. Veel warmer dan 5°C wordt het vandaag niet. In de nacht drijft er bewolking over waaruit het soms regent. De minimumtemperatuur wordt 4°C.

Zaterdag een bewolkte dag en perioden met regen. De zwakke wind waait uit het zuidwesten. In de middag geeft de thermometer 7°C aan. 

Foto: De Groene wereld Buien

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu