2 oktober 2022

Het vuurgoudhaantje in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 18)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 18e aflevering: het vuurgoudhaantje.

Het vuurgoudhaantje is een van de kleinste bosvogels van Nederland. Hij is  9-10 cm groot. Hij lijkt veel op het goudhaantje, een wat meer voorkomende soort in Nederland. De meeste komen voor in het oosten van Nederland.

• Het vuurgoudhaantje is een van de kleinste bosvogels van Nederland.
• Hij is 9-10 cm groot.

Het vuurgoudhaantje heeft een gele kruinstreep met een zwarte zijkruin. Verder hebben ze een witte wenkbrauwstreep met een zwarte oogstreep. Het mannetje heeft midden eem kruinstreep die fel oranje is.

• Het vuurgoudhaantje heeft een gele kruinstreep met een zwarte zijkruin.

Biotoop

Het biotoop zijn naaldbossen en of gemengde bossen. Hier gaat hij op zoek naar kleine insecten en spinnetjes. Het aantal broedparen wordt in Nederland geschat op ongeveer 7500.

• Het biotoop zijn naaldbossen en of gemengde bossen.

2x per jaar

Vanaf april wordt het eerste nest gemaakt met 7-11 eieren. De vuurgoudhaan broed 2x per jaar. Het nest bestaat uit mos, veren en kleine twijgjes. Na 14-15 dagen komen de eieren uit en na 3 weken vliegen de jongen uit. Dan worden ze nog 2 weken gevoerd waarnaar ze zelfstandig zijn.

• Het aantal broedparen wordt in Nederland geschat op ongeveer 7500.

De vuurgoudhaan trekt vanaf augustus/ september naar warmere oorden Als de winters niet zo koud zijn blijven ze in Nederland.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Bewolking, somber en soms motregen

Vandaag is het bewolkt en somber weer. Met name in de ochtend valt er soms motregen. De zwakke en later op de dag matige wind is noordoost tot noord. Het kwik loopt op naar 6°C. De nacht verloopt bewolkt bij een minimumtemperatuur van 4°C.

Dinsdag Wolken en enkele opklaringen. Daarnaast is er kans op een bui. De zwakke wind zit in de westhoek. In de middag geeft de thermometer 8°C aan.

Foto: Arie Vernet De sfeer is er intussen

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu