4 juli 2021

Het uitsluipen van libellen in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 5)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 5e aflevering: Het uitsluipen van libellen.

Verschillende soorten

In Nederland leven ongeveer 70 verschillende libellen soorten. Deze zijn weer onderverdeeld in soorten families. Je hebt beekjuffers, pantserjuffers, waterjuffers, breedscheenjuffers, glazenmakers, rombouten, bronlibellen, glanslibellen en korenbouten.

• De steenrode heidelibel is een libel uit de familie van de korenbouten.

Elke soort in eigen biotoop

Libellen komen voor in biotopen die nat zijn zoals beken, vennen, rivieren, sloten plassen, moerassen etc. Elke soort heeft voorkeur voor zijn eigen biotoop. Water is een belangrijk element voor de libellen. De eitjes worden afgezet in of in de nabijheid van water. De larven die uit de eitjes komen blijven voor de meeste soorten ongeveer 2 jaar in het water.  Er zijn ook soorten waarvan de larve tussen de drie en vijf jaar in het water blijven. Tijdens deze periode vervellen ze een aantal keren. De larven eten in deze periode kleine waterdiertjes.

Uitsluipen

Zodra een larve is volgroeid komt hij uit het water. De libellenlarve klimt dan uit het water en zoekt een geschikte plek bijvoorbeeld een plantenstengel of iets anders wat uit het water steekt. Als de larve een geschikte uitsluipplek heeft gevonden, houdt hij zich stevig vast en vervelt voor de laatste keer. De huid barst open en de volwassen libel komt er langzaam uit. Dit proces kan soms meer dan een uur duren. Zodra hij helemaal eruit is begint hij met het oppompen van de vleugels. In deze periode is de libel erg kwetsbaar en een makkelijke prooi voor o.a. vogels. Het uitsluipen gebeurt meestal in de vroege ochtend omdat de kans van overleven dan het groots is.

• Het uitsluipen van de steenrode heidelibel in drie fasen.

Verschil tussen libel en juffer

Libellen voeden zich met insecten zoals vliegen, muggen etc. Je ziet ze daarom altijd jagen bij sloten, vijvers, meren, rivieren etc. Er zijn libellen en juffers. Het verschil tussen libellen en juffers is o.a. de grootte. De libellen zijn groter dan een juffer. Een juffer heeft een lang en dun achterlijf en de 4 vleugels hebben allemaal dezelfde grootte. Een libel is groter en robuuster. Het achterlijf is breder en ook de ogen zijn groter.

• De steenrode heidelibel is in Nederland een algemene soort.

In het Reeuwijkse Hout zijn libellen en juffers veel te zien. Zelfs in je eigen tuin kom je ze tegen.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Vrij zonnig maar later meer bewolking

In de ochtend is er nog veel ruimte voor de zon. Geleidelijk aan trekt er sluierbewolking over en in de loop van de middag en in de avond trekt de hemel dicht. Er staat een zwakke en later op de dag matige zuidwesten tot westenwind. Het kwik loopt op naar 26°C. In de nacht is het bewolkt en vallen er enkele regen- en onweersbuien. Het koelt niet veel verder af dan 17°C.

Woensdag is er veel bewolking en maar weinig zon. Het ziet er naar uit dat verspreid over de gehele dag en avond enkele regen- en onweersbuien gaan vallen. Hoeveel, hoe heftig en op welke momenten is nu nog lastig aan te geven. Paraplu dus bij de hand. De zwakke wind draait naar het noordoosten. Met 23°C wordt het een aangename temperatuur.

Vanaf donderdag weer meer zon en minder kans op buien. 

Foto: VWK Later meer bewolking

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu