Gepubliceerd 1 februari 2024

Gevlekte duinorchis in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 25)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn.

In deze 25e aflevering: De gevlekte duinorchis

In Nederland zijn een 30-tal wilde orchideeën te vinden. Een van deze orchideeën is de gevlekte duinorchis. Die groeit op vochtig hei schraal grasland, vochtige duinvalleien, bermen (vaak naast een schelpenpad), heide, veenmosvegetaties, moerassen en lichte plekken in bossen.

Als bodem wil hij het liefst voedselarme, vochtige tot natte, zure tot zwak zure humeuze grond.

Vrij zeldzaam

In Nederland is de soort vrij zeldzaam in de duinen en in het overige deel van Nederland zeldzaam. Een van de plekken waar hij groeit is Terschelling waar hij op diverse plekken te vinden is.

Herkenning

De lichtgroene bladeren zijn langwerpig en onderaan het breeds. De bladeren hebben meestal donkere vlekken die nooit ringvormig zijn. De onderste bladeren zijn eirond tot langwerpig. De bloemen zijn tweeslachtig, de bloem heeft dus vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen. De kleur van de bloemen varieert van wit tot donkerpaars, roze tot vleeskleurig.

Workshop

In mei hou ik een aantal workshops, fotograferen van wilde orchideeën. Het fotograferen gebeurt op 2 locaties. Soorten die we daar kunnen aantreffen zijn: Aapjesorchis, Grote Keverorchis, Bergnachtorchis, Harlekijn, Bosorchis, Grote Muggenorchis, Brede Orchis, Vleeskleurige Duinorchis, Hondskruid, Poppenorchis, Gevlekte Rietorchis en Soldaatje. Het zal afhankelijk zijn van het weer welke soorten we daar gaan aantreffen maar de meeste zullen te zien en te fotograferen zijn. Kijk op mijn website voor meer info.

Inmiddels is mijn nieuwe website online: https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/ Zou het leuk vinden als u daar eens een kijkje wilt nemen, ook zijn er leuke workshops te boeken.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Zon, wolken en buien

In de ochtend wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er staat een zwakke zuidoostenwind. De temperatuur is 17°C.

In de middag en avond een mix van wolken, opklaringen en met name in de middag ook regen- en onweersbuien. De zwakke wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 20°C aan.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 11°C.

Maandag levert een droge dag op met opklaringen en wolken. De wind is zuidwest. Veel warmer dan 18°C wordt het deze dag niet.

Foto: Mees Later buien

 

MEEST BEKEKEN