Gepubliceerd 10 januari 2024

Dwaalgasten in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 24)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 24e aflevering: Dwaalgasten.

In het najaar worden er regelmatig in Nederland zogenoemde dwaalgasten gezien. Wanneer wordt een vogel gezien als dwaalgast. De stelregel die wordt gehanteerd is dat de vogelsoort de afgelopen 30 jaar gemiddeld minder dan 2x per jaar worden waargenomen. Vanaf 1800 wordt dit bijgehouden en staat de teller op ongeveer 200 soorten die aan deze eis voldoen.

Jonge onervaren vogels

Over het algemeen zijn dwaalgasten jonge onervaren vogels, ook kan een storm ze uit hun richting drijven. Een behoorlijk aantal vogels zullen zo verzwakt zijn dat ze dit niet overleven maar er zijn er ook die gewoon de juiste weg weer terug weten te vinden.

De afgelopen jaren heb ik regelmatig zo’n dwaalgast kunnen fotograferen in Nederland.

Aziatische roodborsttapuit en Swinhoes boszanger

Soms heb je het geluk dat er 2 dwaalgasten op dezelfde plek waren te vinden. In 2021 zat er een Aziatische roodborsttapuit samen met een Swinhoes boszanger op de Maasvlakte. De Aziatische roodborsttapuit behoort uit de familie van de vliegenvangers. De soort komt voor in de Kaukasus, Turkije, Azië, en o.a. Iran. Er zijn vanaf 2021 totaal ongeveer 52 waarnemingen gedaan van deze soort.

● Aziatische roodborsttapuit

De Swinhoes boszanger komt voor Zuid-Siberië en Mongolië. Hij is van de familie Phylloscopidea.

● Swinhoes boszanger

Woestijntapuit

In 2017 zat er een woestijntapuit bij Schiphol naast een landingsbaan. Normaal is zijn leefgebied West- en Midden-Azië en noordelijk Afrika. Hij behoort tot de familie van vliegenvangers. Hij wordt bijna jaarlijks waargenomen in West-Europa.

● Woestijntapuit

Zwarte ibis

De zwarte ibis is een soort die ik in 2014 in Friesland kon fotograferen. Vaak zijn deze dwaalgasten geen mensen gewend en daardoor makkelijk te benaderen en te fotograferen zo ook deze zwarte ibis. De laatste jaren wordt deze mooie vogel regelmatig gezien. Afgelopen weken zat er eentje bij Zevenhuizen. De meeste zwarte ibissen komen uit Zuid-Europa en wel Spanje. Doordat hij de laatste jaren zo vaak wordt waargenomen is hij de status van dwaalgast kwijt.

● Zwarte ibis

Zwartbuikwaterspreeuw

De zwartbuikwaterspreeuw is ook een regelmatige dwaalgast in Nederland. Hij komt voor in bergachtige gebieden in Europa en Azië.

● Zwartbuikwaterspreeuw

Inmiddels is mijn nieuwe website online: https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/ Zou het leuk vinden als u daar eens een kijkje wilt nemen, ook zijn er leuke workshops te boeken.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN