24 november 2021

De zwarte stern in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 10)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 10e aflevering: De zwarte stern.

In Nederland zijn er diversen soorten sterns te vinden. Een van deze soorten is de zwarte stern. Hij was in de jaren ‘50 een algemene broedvogel. Daarna ging het hard achteruit maar momenteel is de soort stabiel met ongeveer 1500 broedparen.

Grotendeels zwart van kleur

De zwarte stern, zoals de naam al aangeeft, is in de broedtijd grotendeels zwart van kleur met grijze bovendelen. Buiten de broedtijd is de kleur hoofdzakelijk wit van kleur.

Nest op drijvende vegetatie

De broedtijd van de Zwarte Stern loopt van april/mei tot en met juli/augustus. Het nest wordt gemaakt op in brede sloten met drijvende vegetatie waarop ze een nest maken. Tegenwoordig wordt de stern geholpen door zelfgemaakte nestvlotjes neer te leggen. De broedtijd bedraagt ongeveer 22 dagen.

Twee weken op het nest

De jongen blijven de eerste 2 weken op het nest om daarna regelmatig in de omgeving rond te lopen. Doordat de Sterns in kleine kolonies broeden hebben de jongen altijd de bescherming van diversen ouders. Indringers worden agressief weggejaagd.

Voedsel

Het voedsel bestaat uit larve van de libel, libellen, kleine visjes, amfibieën en allerlei vliegende insecten.

De Zwarte Stern is een trekvogel die vanaf september weer terug gaat naar zijn overwinteringsgebied in West-Afrika.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Bewolking en later opklaringen

De ochtend begint bewolkt en er kan in eerste instantie nog wat regen vallen. De matige wind is zuidwest. De thermometer geeft 7°C aan.

In de middag maar ook opklaringen. De matige tot vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 9°C.

In de nacht eerst opklaringen maar later in de nacht meer bewolking. De temperatuur zakt naar 3°C.

Woensdag is het voornamelijk bewolkt. In de loop van de middag en in de avond valt er regen.

De krachtige wind zit in de westhoek. De thermometer geeft 8°C aan. 

Foto: Jos van Leeuwen


MEEST BEKEKEN

Sluit Menu