Gepubliceerd 29 augustus 2021

De woudaap in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 7)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 7e aflevering: De woudaap.

In Nederland hebben we verschillende soorten reigers. De blauwe reiger en grote zilverreiger zijn wel de bekendste en meest gezien reigersoorten in Nederland.

In het geheim

In Nederland leeft er in de zomermaanden ook een reigersoort die bijna in het geheim hier verblijft. Het is een moerasvogel die zich ophoudt in het riet en heet woudaap. Hij is niet groter dan een waterhoen. De naam dankt hij aan de manier waarop hij zich voortbeweegt tussen het riet. Hij klautert met beide poten omhoog maar bij onraad kruipt hij terug het riet in. Ook jaagt hij op de manier met zijn poten in het riet hangend laag boven het water op zoek naar voedsel. Hij kan, net zoals de roerdomp, zich stil houden in de zogenaamde paalhouding waardoor hij een wordt met zijn omgeving.

• De woudaap is een moerasvogel, die bijna in het geheim in Nederland verblijft. Op de foto een mannetje.

Rode lijst

De woudaap staat op de rode lijst en dat betekent dat hij wordt beschermd omdat het een kwetsbare soort is. Zijn leefgebied bestaat uit rietkragen en lisdodde en lissenvegetatie met open water.

• Een jonge woudaap, die nog een tijd door de oudervogels wordt gevoerd.

Vanuit Afrika

Vanaf begin mei komt hij vanuit Afrika naar Nederland om te broeden. Het geschatte aantal broedparen ligt rond de 40. Zijn voedsel bestaat vooral waterinsecten zoals libellen larven en kevers. Maar ook kleine vissen, kikkers, spinnen, salamanders en wormen. Broedtijd ligt tussen mei en juli. Het aantal eieren ligt tussen de 2-9 en de broedtijd bedraagt 16-21 dagen. Na 25-30 dagen vliegen de jongen uit en worden dan nog een tijd door de oudervogels gevoerd.

• Een woudaap is niet groter dan een waterhoen.
• Een vrouwtjes woudaap in paalhouding in het riet.

Veel geduld

Bovenstaande foto’s heb ik met heel veel geduld kunnen maken! Hoewel de woudaap niet heel erg schuw is, is het wel moeilijk om hem te vinden.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN