In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 4e aflevering: De vlinders van Nederland.
53 verschillende soorten
In Nederland komen ongeveer 53 verschillende soorten vlinders voor. En van die 53 soorten staat meer dan de helft op de rode lijst. Het gaat al jaren slecht met de vlinders. Door afname door ruilverkaveling, intensieve landbouw, gebruik van landbouwvergif en het verdwijnen van de waardplanten voor de rupsen. Veel bloemweides zijn verdwenen. Ook de droogte van de laatste jaren is voor de vlinders slecht.
Vlinderplanten in de tuin
Zelf kan je al in een kleine tuin wat doen om de vlinders te helpen. Zorg voor vlinderplanten in de tuin zoals de vlinderstruik, ijzerhard, kattenkruid, herfstaster, lavendel en judaspenning. Een vlinder heeft ook beschutting nodig om te kunnen opwarmen of zich schuil te houden. Een klimop, heg of struik kunnen de vlinders gebruiken hiervoor.
Waardplant
Zorg ook dat er voor de rupsen eten te vinden is. De meeste vlinders leggen hun eitjes op de (waard) planten die later door de rupsen worden gegeten. De brandnetel is de waardplant voor o.a. dagpauwoog, kleine vos, atalanta en landkaartje. Maar ook rottend fruit word door sommige vlinders gegeten. De rupsen van het koolwitje en klein koolwitje leven van koolplanten.
Gehakkelde aurelia
De gehakkelde aurelia vliegt van maart tot oktober. Ze vliegen vooral op zonnige en luwe plaatsen bijv. bij braamstruiken of bij de rand van bos. In Nederland is het een algemene soort.

Citroenvlinder
De citroenvlinder vliegt van eind juni tot begin oktober. De citroenvlinder houdt van zonnige plaatsen in open bos en langs bosranden. De waardplant van de rupsen van de citroenvlinder is sporkehout en wegedoorn.

Oranjetipje
Het oranjetipje is een vlinder die al vroeg in het voorjaar te zien is. Het mannetje heeft oranje vleugelpunten het vrouwtje heeft dat niet. De vliegtijd is half april tot eind mei. Beschutte plaatsen in vochtige hooilanden en zonnige bosranden waar de waardplant groeit zijn de plekken waar je het oranjetipje kan vinden. De waardplanten voor de rupsen zijn look zonder look en de pinksterbloem.


Klein geaderd witje
Klein geaderd witje is een veel voorkomende vlinder in Nederland. De vliegtijd is van begin april tot eind september. Ze zijn het meest te zien bij moerassen, vochtige terreinen, bosranden, graslanden en tuinen. De waardplant voor de rupsen is de pinksterbloem en look zonder look.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / www.hsnaturephoto.com
(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)