31 oktober 2021

De vliegenzwam in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 9)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 9e aflevering: De vliegenzwam.

De komende periode is het de tijd om paddenstoelen te fotograferen. De afgelopen weken is er veel regen gevallen en ook waren er mooie dagen met warm weer. Ideale omstandigheden voor de paddenstoelen om zich te laten zien.

5000 verschillende paddenstolen

De paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel. Het grootste deel zit onder de grond als schimmel. Een paddenstoel bestaat uit een hoed een steel en lamellen. In de lamellen zitten de sporen waarmee de paddenstoel zich voortplant. Er zijn meer dan 5000 verschillende paddenstoelen te vinden in Nederland. En deze zijn weer onderverdeeld in diversen groepen.

Leven van afgestorven materiaal

De bodempaddenstoelen leven van afgestorven materiaal en er zijn er die op dood hout groeien. Er zijn ook paddenstoelen die een boom kunnen aantasten waardoor deze er uiteindelijk steeds slechter eruit gaat zien en zwakker wordt.

De giftige vliegenzwam

De meest bekende bodem paddenstoel is wel de Vliegenzwam. De rood met witte stippen op de hoed zie je al van verre in het bos staan. De Vliegenzwam groeit hoofdzakelijk in loofbossen op de grond. De naam vliegenzwam dankt deze paddenstoel aan de witte vlekken die de stof muscarine bevatten. Hiervan kan voor vliegen een dodend middel worden gemaakt. Ondanks zijn mooie kleuren is de vliegenzwam giftig en niet eetbaar.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Het weer

Wolken, opklaringen en later buien

In de ochtend is het bewolkt en in eerste instantie zijn er nog opklaringen. De zwakke wind is zuidoost. In de loop van de middag en inde avond vallen er enkele buien. De matige wind draait naar de westhoek. Het kwik loopt op naar 21°C maar in de buien zakt de temperatuur een aantal graden. 

Foto: Weerwoord.be Later buien

 

De nacht verloopt bewolkt waaruit wat regen kan vallen. De minimumtemperatuur wordt 12°C.

Dinsdag wisselend bewolkt en opklaringen. In de ochtend vallen er regenbuien. De matige en af en toe vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. Veel warmer dan 17°C wordt het niet.

Wolken en opklaringen

Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In de loop van de middag en in de avond raakt het geheel bewolkt. De matige tot soms vrij krachtige wind is zuidwest. De thermometer geeft in de middag 17°C aan.

In de nacht bewolkt en kans op wat regen. De minimumtemperatuur wordt 13°C.

Donderdag In de ochtend opklaringen maar in de middag en avond meer bewolking. De matige wind zit in de westhoek. Met 18°C wordt het een graadje warmer. 

Foto: Maarten Koch Wolken en opklaringen

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu