31 oktober 2021

De vliegenzwam in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 9)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 9e aflevering: De vliegenzwam.

De komende periode is het de tijd om paddenstoelen te fotograferen. De afgelopen weken is er veel regen gevallen en ook waren er mooie dagen met warm weer. Ideale omstandigheden voor de paddenstoelen om zich te laten zien.

5000 verschillende paddenstolen

De paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel. Het grootste deel zit onder de grond als schimmel. Een paddenstoel bestaat uit een hoed een steel en lamellen. In de lamellen zitten de sporen waarmee de paddenstoel zich voortplant. Er zijn meer dan 5000 verschillende paddenstoelen te vinden in Nederland. En deze zijn weer onderverdeeld in diversen groepen.

Leven van afgestorven materiaal

De bodempaddenstoelen leven van afgestorven materiaal en er zijn er die op dood hout groeien. Er zijn ook paddenstoelen die een boom kunnen aantasten waardoor deze er uiteindelijk steeds slechter eruit gaat zien en zwakker wordt.

De giftige vliegenzwam

De meest bekende bodem paddenstoel is wel de Vliegenzwam. De rood met witte stippen op de hoed zie je al van verre in het bos staan. De Vliegenzwam groeit hoofdzakelijk in loofbossen op de grond. De naam vliegenzwam dankt deze paddenstoel aan de witte vlekken die de stof muscarine bevatten. Hiervan kan voor vliegen een dodend middel worden gemaakt. Ondanks zijn mooie kleuren is de vliegenzwam giftig en niet eetbaar.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en opklaringen

Vandaag wisselen wolken en brede opklaringen elkaar af. In de middag en avond neemt de bewolking verder toe en in de avond gaat het regenen. De zwakke wind is zuid en draait vanmiddag naar het zuidoosten en neemt toe tot matig. Het kwik loopt op naar 6°C. In de nacht valt er in eerste instantie nog regen maar later in de nacht klaart het op. Het koelt daarbij af naar 3°C.

Woensdag is er een mix van wolken en opklaringen. De zwakke tot matige wind waait uit het zuiden. Evenals vandaag wordt het in de middag 6°C. 

Foto: De Groene wereld De zon komt op

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu