Gepubliceerd 8 mei 2021

De steenuil in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 2)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 2e aflevering: De steenuil.

Kleinste uil in Nederland

De Steenuil is de kleinste uil van Nederland. Zijn leefgebied zijn kleinschalige cultuurlandschappen met knotwilgen, oude hoogstam fruitbomen, boerderijen en houtwallen. Hij houdt van open terrein met lage begroeiing waar veel muizen en insecten zijn te vinden. De steenuil broedt in natuurlijke holtes in bomen of in een speciaal gemaakte steenuilenkast. Het legsel van de steenuil bedraagt meestal tussen de 3-5 eieren. De broedtijd bedraagt 24-28 dagen. De jongen worden gevoerd met insecten, wormen en muizen.

Geen rechtenvrije foto!
• Henny van Egdom: “Voor mij is de steenuil de favoriete vogelsoort om te fotograferen.”

Slachtoffers

Na zo’n 4 weken verlaten de jongen het nest maar worden dan nog zo’n 5 weken gevoerd door de ouders. In deze periode vallen de meeste slachtoffers onder de jonge steenuiltjes. Omdat ze nog niet goed kunnen vliegen, vallen ze vaak uit de boom en vallen ze ten prooi aan katten en roofdieren.  Heb dit zelf ook meegemaakt toen ik aan het fotograferen was. Een van de uiltjes viel uit de boom en kon er zelf niet meer inkomen. Doordat het toen erg koud en nat was, heb ik hem maar even terug in de nestkast gezet.

Geen rechtenvrije foto!
• Omdat jonge steenuiltjes eerst nog niet goed kunnen vliegen, vallen ze vaak uit de boom.

De jonge steenuiltjes zoeken, nadat ze zelfstandig zijn, in een straal van ongeveer 10 km een eigen territorium.

Vaste plek om te fotograferen

Al een aantal jaren heb ik een vaste plek waar ik om het jaar de steenuilen kan fotograferen. Afgelopen jaar weer een project gehad met de steenuilen. In een mooie hoogstam boomgaard heb ik ze ongeveer 4 maanden kunnen volgen en fotograferen.

Veel geduld nodig

Dat je met vogelfotografie soms veel geduld moet hebben, wist ik al en dat werd met dit project ook bevestigd, De eerste 3 dagen heb ik daar van 7.00 tot 17.00 uur gezeten zonder ook maar 1 foto te hebben gemaakt! Maar de aanhouder wint en uiteindelijk lukte het mij om de eerste foto van het steenuiltje te maken. Daarna ging het steeds beter en raakten de uiltjes aan mijn aanwezigheid gewend.

Heb 4 maanden van dichtbij van deze mooie uilen mogen genieten.  Voor mij is het de favoriete vogelsoort om te fotograferen:

Het steenuilenpaartje heeft uiteindelijk 3 jongen grootgebracht.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN