Gepubliceerd 14 december 2021

De roodborst in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 11)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 11e aflevering: De roodborst.

De roodborst is een van de bekendste tuinvogels van Nederland. Bij de nationale tuinvogeltelling zit hij altijd bij de top 10. Eigenlijk komt de roodborst overal voor in Nederland. Hij houdt niet van open landschappen maar tuinen, parken en bossen zijn favoriete leefgebieden.

• De roodborst is een een insecteneter, maar leeft ook van zaden en vruchten.

Insecteneter

De roodborst is een insecteneter. Zijn voedsel bestaat vooral uit kleine insecten, spinnen en andere kleine diertjes maar ook zaden en vruchten. Hij zoekt voedsel vanaf een tak boven de grond en duiken dan naar beneden op hun prooi.

Trek deel roodborsten

Je zou het niet denken maar een deel van de roodborsten trekt in de winter naar het zuiden om te overwinteren. In het voorjaar komen ze terug voor de broedperiode. Het nest wordt gebouwd laag of net boven de grond. In een boom of in struiken. Het legsel bestaat uit 5 tot 7 eieren. De broedtijd bedraagt tussen de 12-15 dagen. Na ongeveer 15 dagen verlaten de jongen het nest.

• Een deel van de roodborsten trekt in de winter naar het zuiden.

Niet zo kleurrijk

De jonge vogels zien er  niet zo kleurrijk uit als de ouders. De mooie rode buik ontbreekt bij de jongen. Na het uitvliegen worden ze nog 2 weken gevoerd.

• De jonge roodborsten zien er niet zo kleurrijk uit als de ouders.
• Het aantal broedparen wordt geschat tussen de 300.000 – 450.000 paren.

Roodborst in de tuin

Als je ook een roodborst in de tuin wil zien. Hang wat vetbollen op, verwijder wel altijd het netje wat erom zit omdat vogels erin verstrikt kunnen raken. Ook een meelworm is in de winter een lekkernij. Zorg dat de plek open is zodat de vogels altijd kunnen zien of er katten in de buurt zijn.

• Als je ook een roodborst in de tuin wil zien, hang dan wat vetbollen op.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en regen

In de ochtend is het bewolkt en daaruit valt regen. De matige wind is zuid. De thermometer geeft 8°C aan.

In de middag veel bewolking en perioden met regen. De matige wind waait uit het zuiden. Het kwik loopt op naar 10°C.

In de nacht eert nog regen maar later klaart het op. Het koelt daarbij af naar 5°C.

Vrijdag wisselend bewolkt en opklaringen. Tegen de avond valt er opnieuw regen. De temperatuur wordt 10°C.

Foto: Jannes Somber

 

MEEST BEKEKEN