25 januari 2022

De roerdomp in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 13)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 13e aflevering: De roerdomp.

De roerdomp is een van de reigersoorten in Nederland. Het is een schuwe vogel die volledig vertrouwt op zijn schutkleuren. Zijn leefgebied bestaat uit rietvelden. Hier foerageert hij op jacht naar kikkers, vissen, amfibieën maar kleine zoogdieren en jonge vogels staan ook op zijn menu. De beste kans om een roerdomp te zien is in de winter. Als alle wateren zijn dichtgevroren gaat hij, nood gedwongen, aan de randen van de rietvelden op zoek naar voedsel. Volledig vertrouwend op zijn schutkleur komt hij dan uit de dekking.

• De roerdomp is een schuwe vogel die vertrouwd op zijn schutkleuren.
• Zijn leefgebied bestaat uit rietvelden.

Opvallende manier jagen

De roerdomp jaagt op een opvallende manier, zijn snavel legt hij een klein stukje in het water, waardoor hij zijn prooi makkelijker kan zien en pakken.

• Om zijn prooi makkelijker te zien legt de roerdomp zijn snavel een klein beetje in het water.

Herstel soort

Vroeger broeden er wel duizenden roerdompen in Nederland. Helaas is de soort door afname van hun leefgebieden en de waterkwaliteit gedaald tot zo’n 200 broedparen in de jaren negentig. Gelukkig is er door natuurbeschermingsprojecten en betere waterkwaliteit de soort weer langzaam aan het terugkomen. De schatting is dat er nu ongeveer 600 broedparen in Nederland zijn.

Broedsel

Hij maakt zijn nest op de grond tussen het riet. Het broedsel bestaat uit 4-6 eieren die ongeveer 25 dagen worden bebroed. De jongen verlaten naar 15-20 dagen het nest waarna ze nog een week of 8 worden gevoerd door de moeder. De vader bemoeit zich niet met het broeden of het voeren van de jongen.

De roerdompen die in Nederland broeden blijven ook in de winter in Nederland. Alleen bij strenge winters willen ze verder trekken naar het zuiden op zoek naar open water.

Nieuwkoopse Plassen

In de buurt van Bodegraven zijn de Nieuwkoopse Plassen een gebied waar je de roerdomp zou kunnen tegenkomen. Kijk goed naar de randen van rietvelden want het zou zo maar kunnen zijn dat je dan een roerdomp ziet staan. Het geluid van de roerdomp, een hoempend geluid, is vaak te horen tijdens de broedperiode.

• Ook in de Nieuwkoopse Plassen kan je een roerdomp tegenkomen.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken, opklaringen en eerst nog buien

De regen is intussen naar het oosten van het land getrokken. Er voor in de plaats zien we wolken en steeds meer opklaringen. In het eerste deel van de ochtend vallen er nog buien. De matige tot soms vrij krachtige wind waait uit het westen. Vanmiddag geeft de thermometer 17°C aan. Vannacht een afwisseling van wolken en opklaringen. Met 12°C wordt het niet koud.

Zondag ziet er beter uit. Het is wisselend bewolkt en opklaringen. Het blijft vrijwel droog. De zwakke tot matige wind zit in de westhoek. Het kwik loopt op naar 17°C.

Foto: Weermagazine Eerst nog buien

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu