Gepubliceerd 15 november 2022

De rietzanger in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 19)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 19e aflevering: de rietzanger.

De rietzanger is een van de bekendste rietvogels van Nederland. Het is geen uitbundig gekleurd vogeltje maar zijn zang is prachtig om te horen. De rietzanger is hoofdzakelijk bruin tot geelbruin gekleurd, en heeft kenmerkende donkere strepen op de rug en kop. De flanken, stuit en borst hebben geen strepen.

• De rietzanger is een van de bekendste rietvogels van Nederland.

Leefgebied

Hij imiteert andere vogels maar heeft wel een herkenbare zang. Veelal zit hij hoog in  het riet en laat hij zijn gezang horen. Zijn leefomgeving bestaat uit voornamelijk uit rietland. Daar foerageert hij laag in het riet op zoek naar insecten.

• Hij imiteert andere vogels maar heeft wel een herkenbare zang.
• Hij maakt zijn nest laag bij de grond in het riet.

Trekvogel

De rietzanger is een trekvogel die in het voorjaar vanuit het zuiden naar ons land trekt om te broeden. Vanaf eind april begint tot eind juni is de broedperiode. Hij maakt zijn nest laag bij de grond in het riet. Het nest hangt niet in het riet zoals bij veel andere rietvogels. Het legsel bestaat uit 4-7 eieren die 13-15 dagen worden bebroed. na 10-13 dagen verlaten de jongen het nest waarnaar ze nog ongeveer 3 weken worden gevoerd.

• Zijn leefomgeving bestaat uit voornamelijk uit rietland.

Overwintering

Van augustus trekt hij weer weg naar het zuiden om te overwinteren. Hij overwintert ten zuiden van de Sahara. De rietzanger vliegt niet in 1 keer door maar heeft meerdere tussenstops voordat hij daar aankomt. Het aantal broedparen gaat de laatste jaren langzaam vooruit. Het geschatte aantallen broedparen ligt tussen de 30.000 en 40.000.

Hij overwintert ten zuiden van de Sahara.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN