Gepubliceerd 5 juli 2022

De rietgors in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 16)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 16e aflevering: De rietgors.

De rietgors is wel de bekendste gors die er in Nederland te vinden is. Het is een algemene vogel die je eigenlijk in elk stukje moeras of riet vindt. Met name in het voorjaar en de zomer zie je vaak het mannetje bovenin een rietpluim zitten om zijn bescheiden gezang te laten horen. Het mannetje heeft een zwarte kop die hij in de winter kwijt raakt. Het vrouwtje heeft een bruine kop die het mannetje in de winter ook heeft.

• Het mannetje heeft een zwarte kop die hij in de winter kwijt raakt.

Leefgebied

De rietgors is hoofdzakelijk te vinden in rietvelden, moerassen en sloten met rietkragen. Zijn voedsel bestaat in de broedtijd hoofdzakelijk uit insecten waaronder libellen, juffers, spinnen etc. Buiten het broedseizoen eten ze hoofdzakelijk zaden van de rietpluimen.

• De rietgors is hoofdzakelijk te vinden in rietvelden, moerassen en sloten met rietkragen.
• Zijn voedsel bestaat in de broedtijd hoofdzakelijk uit insecten waaronder libellen, juffers, spinnen etc.

Het nest wordt gemaakt in het riet en bestaat uit 4-5 eieren die door het vrouwtje 12 tot 15 dagen worden bebroed. De jongen worden gevoerd met insecten en na ongeveer 9 tot 12 dagen vliegen ze uit. Beide ouders bemoeien zich met het voeren van de jongen.

Achteruitgang

De rietgors is een algemene vogel die wel langzaam achteruit gaat. Met namen op de Veluwe en Zuid-Limburg is hij bijna verdwenen. Het aantal broedparen in Nederland word geschat 65000 – 125.000. Een aantal rietgorzen overwintert in Nederland en een deel trekt weg, deze komen dan in het vroege voorjaar weer terug.

• De rietgors is een algemene vogel die wel langzaam achteruit gaat.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en brede opklaringen

In de ochtend drijft er bewolking en ontstaan er ook enkele opklaringen. De zwakke wind is noordoost. De thermometer geeft 7°C aan.

In de middag wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af. De matige wind waait uit het noordoosten. De temperatuur is 10°C.

De nacht verloopt helder waardij het een graadje vriest.

Dinsdag wolken en opklaringen. In de middag trekt de hemel dicht en gaat er in de avond regen vallen. Het kwik komt niet verder dan 10°C. 

Foto: Nathalie de Winter Morgenrood

 

MEEST BEKEKEN