
In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.
Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 16e aflevering: De rietgors.
De rietgors is wel de bekendste gors die er in Nederland te vinden is. Het is een algemene vogel die je eigenlijk in elk stukje moeras of riet vindt. Met name in het voorjaar en de zomer zie je vaak het mannetje bovenin een rietpluim zitten om zijn bescheiden gezang te laten horen. Het mannetje heeft een zwarte kop die hij in de winter kwijt raakt. Het vrouwtje heeft een bruine kop die het mannetje in de winter ook heeft.

Leefgebied
De rietgors is hoofdzakelijk te vinden in rietvelden, moerassen en sloten met rietkragen. Zijn voedsel bestaat in de broedtijd hoofdzakelijk uit insecten waaronder libellen, juffers, spinnen etc. Buiten het broedseizoen eten ze hoofdzakelijk zaden van de rietpluimen.


Het nest wordt gemaakt in het riet en bestaat uit 4-5 eieren die door het vrouwtje 12 tot 15 dagen worden bebroed. De jongen worden gevoerd met insecten en na ongeveer 9 tot 12 dagen vliegen ze uit. Beide ouders bemoeien zich met het voeren van de jongen.
Achteruitgang
De rietgors is een algemene vogel die wel langzaam achteruit gaat. Met namen op de Veluwe en Zuid-Limburg is hij bijna verdwenen. Het aantal broedparen in Nederland word geschat 65000 – 125.000. Een aantal rietgorzen overwintert in Nederland en een deel trekt weg, deze komen dan in het vroege voorjaar weer terug.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com
(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)