Gepubliceerd 24 april 2021

De oeverzwaluw in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 1)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 1e aflevering: De oeverzwaluw.

In steile wanden

De oeverzwaluw maakt zijn nest in steile wanden waarin ze een nestholte uitgraven die ongeveer een meter lang is. Doordat ze dit in steile wanden doen, zijn ze ook beter beschermd tegen potentiële vijanden zoals katten, kraaien en eksters die niet bij hun nesten kunnen komen. Het aantal broedparen in Nederland ligt op ongeveer 30.000. Door het aanleggen van speciale wanden is de oeverzwaluw weer een algemene broedvogel. Vanaf de maanden juli tot en met oktober vertrekken de oeverzwaluwen naar Afrika om daar te overwinteren. In maart komen ze dan weer terug naar Nederland om te broeden.

In schuiltentje

In 2015 had ik de mogelijkheid om op een bouwterrein vanuit een schuiltentje de oeverzwaluwen te kunnen volgen. Het zo dichtbij het gedrag van deze snelle vogels te kunnen volgen, was prachtig. Van dichtbij zag ik ook aanvallen van sperwer en boomvalk.

In onderstaande foto’s is te zien hoe ik de oeverzwaluwen uit mijn schuiltentje voor mijn lens heb kunnen krijgen:

Ook in Bodegraven

De oeverzwaluw zelf eens zien? Dat kan in Bodegraven. Er broedt momenteel een kleine kolonie op het industrieterrein. Daar is een mooie broedwand gemaakt waar ze voor het 2e jaar zitten. Ze zijn mooi te bewonderen vanaf de Boerderijweg tegenover het gebouw van Koemans verpakkingen.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom/www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN