Gepubliceerd 23 november 2023

De notenkraker in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 23)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 23e aflevering: de notenkraker.

De Notenkraker is een vogel uit de familie kraaien. In Nederland is de vogel een invasiegast.

Heel af en toe zijn er in Nederland notenkrakers te vinden. Vooral in de wintermaanden wil het weleens gebeuren dat er eentje wat langer blijft. Normaal komt de notenkraker voor in Scandinavië en Siberië.

Niet schuw

Ze zijn over het algemeen dan ook niet schuw en makkelijk benaderbaar. Soms komen er ook grotere aantallen naar ons land en wil er een paartje blijven hangen en tot broeden komen. In 2018 was er eentje neer gestreken bij Wageningen en verbleef daar een aantal weken.

De reden voor zulke invasies is over het algemeen voedselschaarste. De meeste kans op een invasie zijn de maanden oktober en november.

Donkerbruine kleur

De notenkraker is qua grootte net zo groot als de gaai. Hij is donkerbruin van kleur met witte stippen in de vorm van druppels. Het voedsel bestaat voornamelijk uit zaden van diverse naaldbomen. Met zijn grote snavel kan hij ook hazelnoten de baas.

Broedtijd

Vanaf eind maart tot half mei begint hij met broeden. Dit is afhankelijk waar in Europa hij zijn nest heeft gebouwd, Centraal- of Noord-Europa. Het paartje blijft hun hele leven bij elkaar. Hij legt 2-5 eieren die 16-18 dagen worden bebroed. De jongen kunnen na ongeveer 24 dagen vliegen en worden daarna nog 100-120 dagen gevoerd. De jongen blijven daarna nog zo’n 3 maanden bij de ouders.

Inmiddels is mijn nieuwe website online: https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/ Zou het leuk vinden als u daar eens een kijkje wilt nemen, ook zijn er leuke workshops te boeken.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN