Gepubliceerd 24 maart 2024

De muggenorchis in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 27)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons weer mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn.

In deze 27e aflevering: De muggenorchis

In Nederland komen ongeveer 40 soorten orchideeën voor. Een van deze soorten is de grote muggenorchis. Hij word ongeveer 45 tot 60 cm hoog. Er is een variatie aan bloemkleuren, van lichtpaars, purper tot aan roze. De bloemen geven een zoete geur af waar diversen insecten op af komen.

Zeldzame soort

In Nederland is het een zeldzame soort die maar op een paar plekken in Nederland voorkomen.  De bloeiperiode loopt van juni t/m augustus. Het bestuiven wordt bijna alleen gedaan door vlinders.

Grondsoort

De grote muggenorchis groeit het liefst op kalkrijke bodem of vochtig schraal grasland. Waar hij dan ook soms massaal is te zien. In Limburg, de duinen en op de waddeneilanden zijn de bekendste plekken waar je ze kan vinden.

De grote muggenorchis staat op de rode lijst van planten maar is inmiddels niet meer een beschermde soort.

Workshop

In mei hou ik een aantal workshops fotograferen van wilde orchideeën. Een van de soorten die we daar zeker gaan tegenkomen is de Grote Muggenorchis. Kijk op mijn website https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/ voor meer info of stuur een mail naar: info@hennyvanegdomnatuurfotografie.nl

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN