Gepubliceerd 21 februari 2022

De kievit in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 14)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 14e aflevering: De kievit.

Na de grutto is de kievit de bekendste weidevogel van Nederland. Met name zijn opvallende kuif en zijn prachtig gekleurde verendek zijn opvallend. De Kievit heeft ook opvallende brede vleugels. In het voorjaar maakt hij ook mooie duikvluchten die in het voorjaar de balts inluiden. Hiermee imponeert het mannetje het vrouwtje.

• De kievit heeft een opvallende kuif …..
• … en een prachtig gekleurde verendek.

Moeilijk

Ook de kievit heeft het in Nederland moeilijk. Veel van zijn natuurlijk leefgebied, wat hoofdzakelijk bestaat uit agrarisch gebied staat erg onder druk door de intensieve landbouw. Op dit moment wordt het aantal broedparen geschat op 130.000.

• De kievit heeft het moeilijk. Zijn leefgebied staat onder druk.

Vroeg legsel

De kievit broed al heel vroeg, al vanaf begin maart worden er nesten gemaakt. Het nestje bestaat uit een kuiltje in de grond met wat grashalmen. Het legsel bestaat uit 4 eieren die na 26-29 dagen uitkomen.

Nestvlieders

De jongen van de kievit zijn nestvlieders wat betekend dat ze na het uitkomen het nest zo snel mogelijk verlaten. De jongen gaan dan opzoek naar wormen en kleine insecten. In  deze periode zijn ze erg kwetsbaar voor predatoren zoals kraaien, eksters en andere roofvogels, en vallen de meeste slachtoffers. Maar ook kou kan veel slachtoffers opleveren. Na ongeveer 40 dagen zijn de jongen vlieg vlug.

• De jongen van de kievit zijn nestvlieders.
• Veel jongen van de kievit redden het niet vanwege de kou.

Bij zachte winters blijven de meeste kieviten in Nederland alleen bij strenge winters trekken ze door naar Frankrijk en Engeland. Helaas zijn ze in Frankrijk niet veilig aangezien ze daar nog steeds mogen worden bejaagd.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en regen

In de ochtend is het bewolkt en daaruit valt regen. De matige wind is zuid. De thermometer geeft 8°C aan.

In de middag veel bewolking en perioden met regen. De matige wind waait uit het zuiden. Het kwik loopt op naar 10°C.

In de nacht eert nog regen maar later klaart het op. Het koelt daarbij af naar 5°C.

Vrijdag wisselend bewolkt en opklaringen. Tegen de avond valt er opnieuw regen. De temperatuur wordt 10°C.

Foto: Jannes Somber

 

MEEST BEKEKEN