Gepubliceerd 10 november 2023

De kerkuil in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 22)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 22e aflevering: de kerkuil.

De kerkuil is een van de zes soorten die in Nederland zijn te vinden. Deze uil jaagt s’ nachts vandaar dat hij heel weinig wordt gezien. Hij houdt van open landschappen en is een bewoner van het boerenland. Hij houdt van donkere plekken in oude schuren of vervallen gebouwen waar hij zijn roestplaats heeft en nestplaats.

Onder grote druk

In Nederland staat de soort onder grote druk door verdwijning van zijn habitat. Veel oude gebouwen en schuren verdwijnen maar ook hun biotoop die steeds meer verdwijnt. In de jaren zestig was de soort nagenoeg verdwenen door verdwijning van biotoop, strenge winters en landbouwgif. In de jaren daarna is er veel gedaan om de soort weer terug te krijgen in  Nederland. Onder meer door het experimenteren met nestkasten en aandacht voor het verbeteren van hun biotoop.

Broeden

De kerkuil broedt vanaf februari tot het najaar. De meeste broeden in speciale zelfgemaakte nestkasten. Het nest bevat 4-7 eieren in een jaar met veel muizen en dat kan oplopen tot meer dan 10 eieren per legsel. De broedtijd bedraagt 30-34 dagen. De jongen vliegen na ongeveer 60 dagen uit.

Jachtgebied

Het jachtgebied van de kerkuil is vooral akkerlanden, graslanden, houtwallen met bosjes en ruige graslanden waar hij op muizen jaagt.

De kerkuil blijft het gehele jaar in de naaste omgeving van zijn broedplaats. Alleen bij strenge winters willen de kerkuilen wat verder uit gaan zwerven. Het aantal broedparen in Nederland ligt op ongeveer 1500-1600 broedparen.

Inmiddels is mijn nieuwe website online: https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/ Zou het leuk vinden als u daar eens een kijkje wilt nemen, ook zijn er leuke workshops te boeken.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en opklaringen

In de ochtend wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er staat een zwakke tot matige zuidwesten wind bij een temperatuur van -1°C.

In de middag zonnige momenten. De zwakke wind waait uit het zuidwesten. Het kwik klimt op naar 3°C.

In de nacht brede opklaringen bij een minimumtemperatuur van -2°C.

Zondag in eerste instantie wolken en opklaringen. In de middag trekt de hemel dicht en op het eind van de middag en in de avond valt er winterse neerslag. Het kwik zakt loopt op naar 1°C. 

Foto: Tonnie Sluierbewolking

 

MEEST BEKEKEN