Gepubliceerd 22 mei 2021

De grutto in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 3)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 3e aflevering: De grutto.

De grutto is de nationale vogel van Nederland. Vanaf de maanden februari en maart komen de eerste grutto’s terug vanuit Afrika om te broeden. Als ik de roep van de Grutto hoor weet ik dat de lente eraan komt.

• De grutto in al z’n sierlijkheid: het is de nationale vogel van Nederland.

Ondiepe plassen of plas-dras weilanden

Ze verzamelen zich dan vooral bij ondiepe plassen of plas-dras weilanden. Daarna zoeken ze hun broedgebieden op in Nederland. Bekende gebieden zijn o.a.  de Arkemheenpolder bij Nijkerk en de polder van Eemnes. Ook in het weidegebied van onze gemeente komt de grutto voor.

• De grutto’s verzamelen zich vooral bij ondiepe plassen en plas-dras weilanden.

Echte weidevogel

De grutto is een echte weidevogel die met zijn lange snavel op zoek gaat naar wormen en emelten. Vanaf april begint de grutto met de nestbouw. Het nest is niet meer dan een kuiltje in de grond gevuld met gras. Het aantal eieren bestaat uit 3 à 4 eieren die 22-24 dagen worden bebroed. Grutto’s maken maar 1 nest en als dit mislukt, wordt er geen nieuwe poging gedaan. Na 24-27 dagen zijn de jongen vliegvlug. Daarna blijven de ouders en jongen nog even bij elkaar.

• Grutto’s op zoek met hun lange snavels naar wormen en emelten.

Nestvlieders

De gruttojongen zijn nestvlieders. Nestvlieders zijn jonge vogels die, nadat ze uit het ei zijn gekomen, direct het nest verlaten op zoek naar kleine vliegjes en insecten. Dit zijn de moeilijkste weken voor de jonge vogels. Door de intensieve landbouw, predatoren zoals reigers, kraaien etc, komen er veel jonge vogels om. Met name het vroege maaien van het gras kost veel jonge grutto’s het leven. Gelukkig zijn er veel boeren die meehelpen om de jongen de tijd te geven om te groeien. Door later te maaien, nestmarkering en ook het inzaaien van randen met kruidenrijke planten wordt de kans dat de jongen groot worden groter.

• De jongen van een grutto zijn nestvlieders. Het valt niet mee om ze voor de lens te krijgen tussen het hoge gras.

Broedparen

Het aantal broedparen word geschat op 30.000-38.000 paren. De afgelopen jaren is het aantal grutto’s extreem afgenomen. Gelukkig zijn er steeds meer gebieden waar er rekening wordt gehouden met de weidevogels waaronder de grutto. Het is een prachtige vogel die in de weilanden niet mag ontbreken.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

WEIDEVOGELBEHEER (VIDEO)

Elders op deze site kunt u kijken naar een video die een inkijkje geeft over het weidevogelbeheer van veehouder Martin van den Hoeven in Driebruggen.

Link: Weidevogelbeheer – Uit passie en liefde voor de natuur.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN