Gepubliceerd 25 februari 2024

De fuut in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 26)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons weer mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn.

In deze 26e aflevering: De fuut

De fuut is de algemeenste futensoort van Nederland. Zijn leefgebied zijn plassen, meren, moerassen, rivieren en grote stukken water met riet. De oorpluimen zijn een duidelijk kenmerk maar ook zijn witte kop met roodbruine en zwarte kraag. Hij kan behoorlijke afstanden onder water zwemmen. Zijn poten hebben tenen die verbreed zijn waardoor hij zich gemakkelijk onder water kan voortbewegen. Alleen op land kan hij daardoor zich wat minder makkelijk voortbewegen.

Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit diversen vissoorten die al duikend worden gevangen.

● Vis is het hoofdvoedsel voor de fuut..

Baltsgedrag

In het voorjaar kan je het baltsgedrag van de futen vaak zien. Het mannetje zwemt dan zij aan zij met het wijfje. Daarna komen ze met plantresten in de snavel, die ze onder water hebben gevonden,  naar elkaar toe.  Ze staan dan rechtop tegenover elkaar als twee ballerina’s. De paring wordt op het water gedaan.

In het voorjaar kan je het baltsgedrag van de futen vaak zien.

Nestbouw & broedtijd

Het nest wordt over het algemeen gebouwd dicht langs de waterkant meestal tussen het riet. Het legsel bestaat uit 3-4 eieren die blauwgroen van kleur zijn. De broedtijd bedraagt ongeveer 23-25 dagen waarbij beide ouders om de beurt broeden.

Als de kuikens uit het ei zijn, worden ze door de ouders gelijk meegenomen op hun rug waardoor ze veilig zijn tegen roofvogels en roofvissen. De jongen kunnen na een paar dagen duiken en zwemmen. De ouders voeren de jongen nog een week of tien waarnaar ze zelfstandig zijn.

● De fuut neemt z’n jongen op de rug mee.
● De jongen kunnen na een paar dagen duiken en zwemmen.
● De ouders voeren de jongen nog een week of tien waarnaar ze zelfstandig zijn.

Overwintering

De fuut overwintert meestal in grotere groepen in grote stukken open water waaronder het IJsselmeer en de randmeren. In Nederland gaat het goed met de soort en neemt in aantallen nog steeds toe.

Workshop

In mei hou ik een aantal workshops, fotograferen van wilde orchideeën. Het fotograferen gebeurt op 2 locaties. Soorten die we daar kunnen aantreffen zijn: Aapjesorchis, Grote Keverorchis, Bergnachtorchis, Harlekijn, Bosorchis, Grote Muggenorchis, Brede Orchis, Vleeskleurige Duinorchis, Hondskruid, Poppenorchis, Gevlekte Rietorchis en Soldaatje. Het zal afhankelijk zijn van het weer welke soorten we daar gaan aantreffen maar de meeste zullen te zien en te fotograferen zijn. Kijk op mijn website voor meer info.

Inmiddels is mijn nieuwe website online: https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/ Zou het leuk vinden als u daar eens een kijkje wilt nemen, ook zijn er leuke workshops te boeken.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / https://hennyvanegdomnatuurfotografie.nl/

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN