Gepubliceerd 8 maart 2023

De boomklever in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 21)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 21e aflevering: de boomklever.

De boomklever, de naam zegt het al, is een vogel die via de stam van een boom omhoog en omlaag klimt. Hij is een holenbroeder waarbij hij het gat kleiner maakt zodat roofdieren er niet in kunnen. Het nestgat nestelt hij dicht met modder.

● De boomklever is een holenbroeder. Het nestgat nestelt hij dicht met modder.

Opvallende lange nagels

De kleur van de boomklever is blauw gekleurd op de vleugels en kop met zwarte oogstrepen die iets doorlopen naar achteren. Verder heeft hij een witte keelvlek en aan de onderkant is hij roestbruin van kleur. Opvallend zijn ook zijn lange nagels aan de poten waardoor hij makkelijk via de stammen van bomen omhoog klautert.

● De boomklever heeft opvallende lange nagels aan de poten.

Nest en broedsel

Boomklevers broeden vaak in oude spechten nesten waarbij zij de nestopening kleiner maken met modder. Het broedsel bestaat uit 6-9 eieren en vaak meerdere keren per jaar. Vaak wordt het oude nest nogmaals gebruikt. De broedduur is ongeveer 2 weken. De jongen worden gevoerd met insecten, zaden, noten, bessen en vruchten. Na 24 dagen vliegen de jonge boomklevers uit. En worden ze nog enige tijd gevoerd.

● Na 24 dagen vliegen de jonge boomklevers uit.

Standvogel

De boomklever is een standvogel die in de winter in Nederland blijft. Zijn leefgebied is voor namelijk bossen. In Nederland is het een talrijke broedvogel. De boomklever doet het goed in Nederland omdat er meer natuurlijk bosbeheer is. Met name omdat er steeds meer natuurlijke bossen zijn waardoor er meer dode bomen zijn. Hier vind hij volop voedsel maar ook nestgelegenheid.

● De boomklever is een standvogel die in de winter blijft in Nederland.
● De boomklever doet het goed in Nederland.

Het aantal broedparen in Nederland word geschat tussen de 30.000 en 40.000.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Regendag

In de ochtend drijft er bewolking over maar is het nog droog. Even later gaat het regenen. Er staat een matige zuidenwind bij een temperatuur van 7°C.

In de middag en avond valt er regen. De matige wind waait uit het zuiden. Met 11°C is het zacht voor de tijd van het jaar.

In de nacht regen. De vrij krachtige wind draait naar het westen. De minimumtemperatuur wordt 8°C.

Zondag een afwisseling van wolken en opklaringen. In de avond trekt een regengebied over. De vrij krachtige wind is west. De thermometer geeft 11°C aan.

Foto: Tonnie Nog erg nat

 

MEEST BEKEKEN