Gepubliceerd 7 februari 2023

De boerenzwaluw in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 20)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 20e aflevering: de boerenzwaluw.

De kleuren van de boerenzwaluw zijn hoofdzakelijk blauw zwart met een roomwitte borst. De kin en voorhoofd zijn rood van kleur. Hij heeft een lange gevorkte staart. Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit vliegende insecten.

● De kleuren van de boerenzwaluw zijn hoofdzakelijk blauw zwart met een roomwitte borst.
● De kin en voorhoofd zijn rood van kleur.
● Hij heeft een lange gevorkte staart.

Broedperiode

De broedperiode duurt van mei tot en met augustus, meestal in kleine kolonies. Soms worden er 2 of 3 legsel gedaan, hangt af van het voedsel aanbod. Het nest wordt gemaakt van leem en klei aangevuld met stro en gras. De nesten worden zowel hoog als laag gemaakt, bijv. onder bruggetjes.

● Het nest wordt gemaakt van leem en klei aangevuld met stro en gras.

De meeste nesten worden gemaakt in varkens, koeien- of paardenstallen. Het aantal eieren per legsel is 3-6. De broedduur is 12-16 dagen. De jongen vliegen na ongeveer 20-24 dagen uit. Als het weer slecht is, blijven de jongen langer op het nest zitten. Na het uitvliegen worden de jongen nog enige tijd gevoerd.

● Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit vliegende insecten.

Grote trek

Vanaf september-oktober vormen de boerenzwaluwen grote groepen voor de grote trek richting West- en Centraal-Afrika. Om uiteindelijk weer vanaf eind maart tot begin juni weer terug te keren in Nederland. De geschatte aantallen liggen rond de 300.000.

● Vanaf september-oktober vormen de boerenzwaluwen grote groepen voor de grote trek.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Zon en wat wolken

In de ochtend is er ruimte voor de zon maar trekt er ook bewolking over. De zwakke wind is zuidwest. De thermometer geeft 18*C aan.

In de middag en begin van de avond vrij zonnig weer. De zwakke wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 23*C.

De nacht verloopt vrij helder bij een minimumtemperatuur van 15*C.

Foto:Nathalie de Winter

 

 

MEEST BEKEKEN