30 maart 2022

De blauwborst in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 15)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 15e aflevering: De blauwborst.

• De blauwborst is een opvallend vogeltje met zijn mooie kleuren en zang.

Het voorjaar is bij uitstek de periode om blauwborsten te zien. De mannetjes komen als eerste terug naar Nederland om hun territorium veilig te stellen. Het is een opvallend vogeltje met zijn mooie kleuren en zang. Hij laat hoog in het riet zijn mooie gezang horen. De vrouwtjes komen een aantal dagen later en zodra deze er zijn wordt het gezang wel minder.

• Hij laat hoog in het riet zijn mooie gezang horen.

Leefgebied

Het leefgebied van de blauwborst zijn rietvelden met open stukken met loofboombegroeiing. De Biesbosch, Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer zijn bekende natuurgebieden waar ze veel voorkomen. Het voedsel bestaat uit insecten, wormen en larven van insecten maar ook bessen vinden ze lekker.

• Het leefgebied van de blauwborst zijn rietvelden met open stukken met loofboombegroeiing.

Nest en legsel

Het nest wordt gemaakt op de grond tussen de vegetatie. Het legsel bestaat uit 3-7 eieren die ongeveer 12-14 dagen worden bebroed. De jongen verlaten na 13-14 dagen het nest.

Het gaat erg goed met de blauwborst omdat er steeds meer leefgebieden zijn. De soort is aan een opmars bezig. en het geschatte aantal ligt tussen de 13.000 en 17.000 paren.

• Het gaat erg goed met de blauwborst omdat er steeds meer leefgebieden zijn. De soort is aan een opmars bezig.

Vanaf eind july trekken de blauwborsten weer naar het zuiden om te overwinteren.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Het weer

Wolken en opklaringen

n de ochtend wisselen wolken en brede opklaringen elkaar af. In de loop van de middag neemt het aandeel wolken toe. In de loop van de avond kan er lichte regen gaan vallen. De matige tot soms vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht is het voornamelijk bewolkt. Het koelt af naar 13°C.

Vrijdag wolken afgewisseld met brede opklaringen. De matige wind draait naar het noordwesten. Met 16°C is het vrij fris voor de tijd van het jaar.

In het weekend fris. 

Foto: De Groene wereld Wolken en opklaringen

 

Wolken en opklaringen

Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In de loop van de middag en in de avond raakt het geheel bewolkt. De matige tot soms vrij krachtige wind is zuidwest. De thermometer geeft in de middag 17°C aan.

In de nacht bewolkt en kans op wat regen. De minimumtemperatuur wordt 13°C.

Donderdag In de ochtend opklaringen maar in de middag en avond meer bewolking. De matige wind zit in de westhoek. Met 18°C wordt het een graadje warmer. 

Foto: Maarten Koch Wolken en opklaringen

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu