30 maart 2022

De blauwborst in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 15)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 15e aflevering: De blauwborst.

• De blauwborst is een opvallend vogeltje met zijn mooie kleuren en zang.

Het voorjaar is bij uitstek de periode om blauwborsten te zien. De mannetjes komen als eerste terug naar Nederland om hun territorium veilig te stellen. Het is een opvallend vogeltje met zijn mooie kleuren en zang. Hij laat hoog in het riet zijn mooie gezang horen. De vrouwtjes komen een aantal dagen later en zodra deze er zijn wordt het gezang wel minder.

• Hij laat hoog in het riet zijn mooie gezang horen.

Leefgebied

Het leefgebied van de blauwborst zijn rietvelden met open stukken met loofboombegroeiing. De Biesbosch, Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer zijn bekende natuurgebieden waar ze veel voorkomen. Het voedsel bestaat uit insecten, wormen en larven van insecten maar ook bessen vinden ze lekker.

• Het leefgebied van de blauwborst zijn rietvelden met open stukken met loofboombegroeiing.

Nest en legsel

Het nest wordt gemaakt op de grond tussen de vegetatie. Het legsel bestaat uit 3-7 eieren die ongeveer 12-14 dagen worden bebroed. De jongen verlaten na 13-14 dagen het nest.

Het gaat erg goed met de blauwborst omdat er steeds meer leefgebieden zijn. De soort is aan een opmars bezig. en het geschatte aantal ligt tussen de 13.000 en 17.000 paren.

• Het gaat erg goed met de blauwborst omdat er steeds meer leefgebieden zijn. De soort is aan een opmars bezig.

Vanaf eind july trekken de blauwborsten weer naar het zuiden om te overwinteren.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Bewolking en later opklaringen

De ochtend begint bewolkt en er kan in eerste instantie nog wat regen vallen. De matige wind is zuidwest. De thermometer geeft 7°C aan.

In de middag maar ook opklaringen. De matige tot vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 9°C.

In de nacht eerst opklaringen maar later in de nacht meer bewolking. De temperatuur zakt naar 3°C.

Woensdag is het voornamelijk bewolkt. In de loop van de middag en in de avond valt er regen.

De krachtige wind zit in de westhoek. De thermometer geeft 8°C aan. 

Foto: Jos van Leeuwen


MEEST BEKEKEN

Sluit Menu