
In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.
Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 15e aflevering: De blauwborst.

Het voorjaar is bij uitstek de periode om blauwborsten te zien. De mannetjes komen als eerste terug naar Nederland om hun territorium veilig te stellen. Het is een opvallend vogeltje met zijn mooie kleuren en zang. Hij laat hoog in het riet zijn mooie gezang horen. De vrouwtjes komen een aantal dagen later en zodra deze er zijn wordt het gezang wel minder.

Leefgebied
Het leefgebied van de blauwborst zijn rietvelden met open stukken met loofboombegroeiing. De Biesbosch, Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer zijn bekende natuurgebieden waar ze veel voorkomen. Het voedsel bestaat uit insecten, wormen en larven van insecten maar ook bessen vinden ze lekker.

Nest en legsel
Het nest wordt gemaakt op de grond tussen de vegetatie. Het legsel bestaat uit 3-7 eieren die ongeveer 12-14 dagen worden bebroed. De jongen verlaten na 13-14 dagen het nest.
Het gaat erg goed met de blauwborst omdat er steeds meer leefgebieden zijn. De soort is aan een opmars bezig. en het geschatte aantal ligt tussen de 13.000 en 17.000 paren.

Vanaf eind july trekken de blauwborsten weer naar het zuiden om te overwinteren.
• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com
(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)