Gepubliceerd 31 juli 2021

De bijeneter in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 6)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 6e aflevering: De bijeneter.

De bijeneter is een van de mooiste vogels die ik heb mogen fotograferen. Prachtig gekleurd met zijn blauwe en gele veren. Hij komt voor in de warmere delen van Europa. Maar inmiddels broedt hij ook in Nederland. Hun voedsel bestaat uit insecten, vooral bijen, libellen en vlinders. Ze broeden in steile wanden, veelal bij water en rivieren,  waarin ze een nesttunnel graven. Bijeneters broeden in een kolonie. Het nest bestaat uit 4-10 eieren en de broedtijd bedraagt 22-25 dagen. Beide ouders houden zich bezig met het voeren van de jongen.

• De bijeneter is prachtig gekleurd met zijn blauwe en gele veren.

Immuun

De bijeneter is immuun voor bijen- en wespensteken. Om steken te voorkomen wrijft hij de bij of wesp tegen een tak om de bij of wesp van zijn angel te ontdoen. Het zijn ware acrobaten in de lucht en heel behendig om hun voedsel te kunnen vangen. Ze jagen vanaf een vaste stek op een tak of andere zitplaats.

• De bijeneter leeft vooral van bijen, libellen en vlinders.

Dwaalgast

In principe was de bijeneter een dwaalgast voor Nederland maar inmiddels zijn er regelmatig broedgevallen. Niet in grote aantallen, meestal zijn het koppels tot een tiental vogels. Vanaf mei tot aan september zijn ze op hun broedplekken te vinden. Er zijn broedgevallen geweest van Zeeland tot op de Waddeneilanden. Dat ze in de zomer hier in Nederland broeden, komt misschien dat het klimaat bij ons warmer wordt.

• In principe was de bijeneter een dwaalgast voor Nederland maar inmiddels zijn er regelmatig broedgevallen.

Goede leefgebieden

Het geschatte aantal broedparen ligt rond 5 a 6 (2019). Het verdere succes zal afhangen of de bijeneters genoeg goede leefgebieden kunnen vinden in Nederland. Omdat de bijeneter veel bijen eet zijn bloemrijke gebieden van groot belang. Maar ook water en koeien, die andere insecten aantrekken, zijn cruciaal. Om te kunnen nestelen zijn er ook zandbulten, steile wanden en oeverwallen aanwezig zijn.

• Genoeg goede leefgebieden kunnen vinden is cruciaal voor de bijeneter.
• Vanaf september trekt de bijeneter naar Afrika om te overwinteren.

Vanaf september trekt de bijeneter naar Afrika om te overwinteren.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN