3 januari 2022

De baardman in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 12)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 12e aflevering: De baardman.

De baardman is een klein vogeltje met een oranjebruine kleur. De staart is best lang voor zo’n klein vogeltje. De naam zegt het al, hij heeft opvallende zwarte strepen op zijn grijze kop. Deze strepen lijken op bakkebaarden. Het vrouwtje heeft deze niet en heeft minder opvallende kleuren.

• Het baardmannetje heeft opvallende zwarte strepen die lijken op bakkebaarden.

In rietvelden

Het baardmannetje is een vogel die zich voor namelijk ophoud in rietvelden. Hier zoekt hij naar insecten zoals libellen, spinnen, kleine vliegjes etc.

Overstap naar ander dieet

In de winter gaat hij over op de zaden van het riet. Hierdoor is hij vaak te zien in de toppen van rietpluimen. Opvallend detail is wel dat het overstappen in de winter naar een ander dieet te maken heeft dat hij zijn maag, die in de zomer alleen insecten verteerd, hem zo sterk maakt dat hij de zaden kan vermalen. Hierdoor hoeft hij in de winter niet te vertrekken naar warmere oorden omdat er dan geen insecten te vinden zijn.

• In de winter stapt de baardman over op een ander dieet.

Nest laag bij de grond

Ze broeden in rietvelden en maken hun nest laag bij de grond. De broedtijd bedraagt ongeveer 12-13 dagen. Het legsel bestaat uit 5-7 eieren. Na 13-14 dagen vliegen de jongen uit. In de winter trekken ze rond op zoek naar voedsel maar vanaf maart keren ze weer terug naar hun oorspronkelijk gebied.

• Het vrouwtje heeft geen bakkebaarden.
• Links een jong baardmannetje.

In Nederland doet de soort het goed en zijn er verschillende plekken waar je ze veel kan zien. In de Oostvaardersplassen zit de grootste populatie van Nederland. Momenteel wordt het aantal broedparen geschat tussen de 1750-2100.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Bewolking, somber en soms motregen

Vandaag is het bewolkt en somber weer. Met name in de ochtend valt er soms motregen. De zwakke en later op de dag matige wind is noordoost tot noord. Het kwik loopt op naar 6°C. De nacht verloopt bewolkt bij een minimumtemperatuur van 4°C.

Dinsdag Wolken en enkele opklaringen. Daarnaast is er kans op een bui. De zwakke wind zit in de westhoek. In de middag geeft de thermometer 8°C aan.

Foto: Arie Vernet De sfeer is er intussen

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu