3 januari 2022

De baardman in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 12)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 12e aflevering: De baardman.

De baardman is een klein vogeltje met een oranjebruine kleur. De staart is best lang voor zo’n klein vogeltje. De naam zegt het al, hij heeft opvallende zwarte strepen op zijn grijze kop. Deze strepen lijken op bakkebaarden. Het vrouwtje heeft deze niet en heeft minder opvallende kleuren.

• Het baardmannetje heeft opvallende zwarte strepen die lijken op bakkebaarden.

In rietvelden

Het baardmannetje is een vogel die zich voor namelijk ophoud in rietvelden. Hier zoekt hij naar insecten zoals libellen, spinnen, kleine vliegjes etc.

Overstap naar ander dieet

In de winter gaat hij over op de zaden van het riet. Hierdoor is hij vaak te zien in de toppen van rietpluimen. Opvallend detail is wel dat het overstappen in de winter naar een ander dieet te maken heeft dat hij zijn maag, die in de zomer alleen insecten verteerd, hem zo sterk maakt dat hij de zaden kan vermalen. Hierdoor hoeft hij in de winter niet te vertrekken naar warmere oorden omdat er dan geen insecten te vinden zijn.

• In de winter stapt de baardman over op een ander dieet.

Nest laag bij de grond

Ze broeden in rietvelden en maken hun nest laag bij de grond. De broedtijd bedraagt ongeveer 12-13 dagen. Het legsel bestaat uit 5-7 eieren. Na 13-14 dagen vliegen de jongen uit. In de winter trekken ze rond op zoek naar voedsel maar vanaf maart keren ze weer terug naar hun oorspronkelijk gebied.

• Het vrouwtje heeft geen bakkebaarden.
• Links een jong baardmannetje.

In Nederland doet de soort het goed en zijn er verschillende plekken waar je ze veel kan zien. In de Oostvaardersplassen zit de grootste populatie van Nederland. Momenteel wordt het aantal broedparen geschat tussen de 1750-2100.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Het weer

Zon en wolkenvelden

Vandaag zijn er zonnige perioden maar trekken er ook wolkenvelden over. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten tot westen. De thermometer geeft in de middag 21°C aan.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen. Het kwik zakt naar 11°C.

Dinsdag een zelfde weerbeeld. Zon en wolken wisselen elkaar af. De matige wind draait naar het noordwesten. De temperatuur wordt 20°C.

Foto: Malgorzata Kazmierczak Wolken en zon

 

Foto: Tonnie Morsink Hollandse luchten

Zonnige momenten en wolken

Deze vrijdag wisselen wolken en zonnige momenten elkaar af. Er staat een matige zuidwestenwind. De thermometer geeft 20°C aan.

De nacht verloopt vrij helder bij een minimumtemperatuur van 12°C.

Zaterdag een mix van wolken en zon met de meeste zon in de ochtend. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht opklaringen. Het koelt daarbij af naar 13°C.

Zondag zonnige perioden maar ook stapelwolken. De matige wind zit in de westhoek. De temperatuur wordt 21°C.

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu