8 augustus 2022

De appelvink in ‘Natuur & Fotografie’ (Afl. 17)

In de rubriek ‘Natuur & Fotografie’ neemt natuurfotograaf Henny van Egdom ons mee in de natuur. Via zijn camera laat de Bodegraver ons zien hoe fraai deze is. Fauna en flora in al zijn pracht! En deelt hij ons het verhaal achter de foto.

Natuurfotografie is zijn passie en vooral vogels in de allermooiste pose voor de lens te krijgen. Hij is daardoor veel weekenden te vinden in verschillende natuurgebieden. Bovendien laat hij ons ook vogels zien die in Nederland niet overal te zien zijn. In deze 17e aflevering: De appelvink.

Een van de mooiste bosvogels van Nederland is toch wel de appelvink. Het is een opvallende vogel met zijn grote snavel en prachtige kleuren. Het verenkleed is overwegend roestbruin van kleur waarbij het mannetje prachtig diepblauw gekrulde slagpennen heeft die heel herkenbaar zijn. Het vrouwtje is minder opvallend gekleurd. Hij moet het niet van zijn zang hebben want dat is een simpel maar zeer herkenbaar geluid dat klinkt als “tsiii”. 

• De appelvink: het mannetje heeft diepblauw gekrulde slagpennen.
• … en is overwegend roestbruin van kleur.
• Ook zijn grote snavel valt op.

Schuw

De appelvink is een schuwe vogel die zich niet snel laat zien. Meestal zit hij hoog in grote bomen waar hij foerageert. Zijn voedsel bestaat hoofdzakelijk uit kersensoorten, die hij met zijn grote snavel, heel makkelijk open krijgt. Ook de zaden van de spaanse aak en haagbeuk behoort tot zijn voedsel. In de winter zullen ook zonnebloempitten op zijn dieet staan.

• Het vrouwtje is minder opvallend.

Zelfde plek

De appelvink komt bijna altijd terug op dezelfde plek om te broeden. Het legsel bestaat uit 4-5 eieren die 11-13 dagen worden bebroed. De jongen vliegen naar 11-13 dagen uit waarnaar ze nog enige tijd worden gevoerd. De jongen zijn ook prachtig gekleurd en mooi om te zien.

• Appelvink met jong.

De appelvink trekt bij zeer strenge winters weg naar België en Frankrijk. Maar er komen er ook om te overwinteren vanuit het noorden.

• Rubriek & fotografie: Henny van Egdom / http://www.hsnaturephoto.com

(Publicatierecht van alle foto’s alleen voor deze rubriek)

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken, opklaringen en eerst nog buien

De regen is intussen naar het oosten van het land getrokken. Er voor in de plaats zien we wolken en steeds meer opklaringen. In het eerste deel van de ochtend vallen er nog buien. De matige tot soms vrij krachtige wind waait uit het westen. Vanmiddag geeft de thermometer 17°C aan. Vannacht een afwisseling van wolken en opklaringen. Met 12°C wordt het niet koud.

Zondag ziet er beter uit. Het is wisselend bewolkt en opklaringen. Het blijft vrijwel droog. De zwakke tot matige wind zit in de westhoek. Het kwik loopt op naar 17°C.

Foto: Weermagazine Eerst nog buien

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu