10 oktober 2020

Blik op Duurzaamheid

Deze week ben ik David Attenborough gaan volgen op Instagram. Deze documentairemaker heeft een nieuwe film gemaakt: A life on our planet. De film, te zien op Netflix, begint en eindigt met Attenborough die zijn leven overdenkt, terwijl hij door spookstad Tsjernobyl wandelt. Hij ziet parallellen tussen Tsjernobyl en onze planeet. De natuur zal het overleven, maar of de mensheid dit ook doet??

Hij heeft het over onze planeet aarde die hij in zijn lange leven (94) onherroepelijk heeft zien veranderen. Bevolking verdrievoudigd, afname biodiversiteit, smelten van de poolkappen, regenwoud gehalveerd. Zo maar wat feiten. De laatste druppel was dat de regering Trump zich terugtrok uit de Klimaatafspraken van Parijs.

Attenborough heeft mij vaak tot ontroering gebracht met zijn prachtige natuurdocumentaires. Ook dit keer, maar toch even anders. Het lijkt of hij voor zijn afscheid staat en zich enorm schuldig voelt wanneer hij niet nog één keer probeert het tij te keren. Een laatste strohalm… ‘Vergis je niet’, lijkt hij ons met zijn typisch Britse accent op het hart willen drukken. We staan op het randje…

Ik denk dat hij gelijk heeft.
Nu, in Coronatijd, zit niemand te wachten op een film die ons een nog groter probleem brengt dan het virus. Maar voordat iedereen zijn tv of laptop uitzet en weer denkt aan andere zorgen van morgen, wil ik toch ter overdenking meegeven dat wij in de afgelopen jaren veel hebben genomen en dat het tijd wordt dat we ook gaan geven. Wij hebben als rijke landen veel van de aarde gevraagd en als we het met elkaar willen, kan dat echt minder en kan het echt anders.

Corona geeft tijd voor bezinning en is vast ook ergens goed voor. Laten we dat voor ogen houden. Tenslotte knap ik het huis waarin ik woon ook op als er iets kapot is. En wil ik het ook graag beter, mooier duurzamer doorgeven aan de volgende bewoners, de volgende generatie.
Kijken en handelen, nu we toch thuis zijn!

Robèrt Smits

Onder de noemer ‘Blik op Duurzaamheid’ belicht Robèrt Smits om de week in zijn rubriek lokale onderwerpen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast komen er vanzelfsprekend ook zaken langs van een groter toneel, maar die wel onmiskenbaar invloed hebben op onze directe omgeving. 

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Het weer

Bewolkt weer

Het blijft vandaag bewolkt en er kans soms motregen vallen. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. Vanmiddag geeft de thermometer 8°C aan. In de avond ontstaat er nevel.

In de nacht bewolkt met kans op mist. Het kwik zakt naar 5°C.

Zondag is het bewolkt en somber weer. In de ochtend is er kans op mist. De zwakke wind draait naar het zuiden. Het kwik loopt op naar 8°C. 

Foto: Mees Weinig of geen zon

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu