15 januari 2023

Zuid-Holland zet in op weerbaarheid tegen criminaliteit in buitengebied

Gemeenten, politie, het OM, boeren- en tuindersorganisaties en de provincie hebben afgelopen vrijdag afgesproken dat zij gaan samenwerken om ondermijnende criminaliteit in het buitengebied aan te pakken. Uit onderzoek blijkt onder meer dat 9% van de bevraagde boeren en tuinders wel eens is benaderd om hun schuur, loods of kas te verhuren. 55% van deze boeren en tuinders vond dit aanbod onbetrouwbaar.

Den Haag, 13 januari 2023 Bestuurlijke conferentie ondermijning
Foto Martijn Beekman / PZH

Agrariërs zijn kwetsbaar
Boeren en tuinders die klem zitten zijn kwetsbaar voor aanbod van criminele netwerken door een samenstel van factoren: toenemende leegstand, verminderd toekomstperspectief door zaken zoals de stikstofcrisis, stijgende gasprijzen, financiële problemen en een grote afstand tot de overheid. Adviesbureau Hiemstra & De Vries heeft in opdracht van het Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC) Den Haag het actieonderzoek uitgevoerd.


Actieplan
De resultaten van het onderzoek zijn samen met de deelnemende gemeenten, de politie, het OM, de provincie en partners zoals LTO-Noord, Glastuinbouw Nederland en Greenport West-Holland, vertaald naar concrete actiepunten en aanbevelingen. Denk hierbij aan laagdrempelige gesprekken en controles in het buitengebied, het opstellen van een informatiebeeld voor een specifiek gebied en het organiseren van bewustwordingsbijeenkomsten voor boeren en tuinders. De provincie treedt op als verbinder tussen de regio’s om te zorgen voor aansluiting en een brede aanpak als één overheid.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Regen

In de ochtend is het bewolk en valt er regen of vallen er buien. De zwakke tot matige wind zit in de oosthoek. De thermometer geeft 8°C aan.

In de middag bewolk en er vallen daarbij buien. In de loop van de middag klaart het op. De matige wind waait uit het noordoosten. Veel warmer dan 9°C wordt het niet.

In de avond en eerste deel van de nacht brede opklaringen. Later in de nacht valt er opnieuw regen. Het koelt daarbij af naar 3°C.

Foto: Mees Voorjaar

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu