Gepubliceerd 2 september 2023

Zuid-Holland aan de slag met hernieuwbare energie

Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), heeft samen met Energie-Nederland en Holland Solar de provinciale coalitieakkoorden die tot dusverre zijn verschenen geanalyseerd. Conclusie: Gedeputeerden van GroenLinks en SP gaan met de meest gedetailleerde akkoorden aan de slag. Utrecht, Zuid-Holland en Limburg scoren het meest volledig, met Noord-Holland en Drenthe in de subtop.

Zes provincies (waaronder Zuid-Holland) stellen extra eisen aan de bouw van windmolens, zoals hoogtebeperkingen of clustering, en willen de aanleg van zonneparken op landbouwgrond verregaand beperken. Van der Gaag: “Het is absoluut van groot belang dat de doelen voor opwek in de provincies overeind zijn gebleven. Maar door tegelijkertijd op veel plekken nieuwe belemmeringen op te werpen, maken provinciebestuurders het zichzelf niet gemakkelijk”.

Voor de verkiezingen is een wensenlijst verstuurd aan de onderhandelaars van de verschillende partijen in alle provincies rond klimaat en energie. Het document was opgezet als de ‘ideale’ paragraaf rond klimaat en energie in een coalitieakkoord en bevatte 35 elementen. Alle definitieve akkoorden zijn nageplozen op deze issues. Daarbij zij opgemerkt dat niet is meegewogen hoe ver een provincie al is met het behalen van de RES-doelen: alleen de afspraken uit het coalitieakkoord zijn bekeken. Noord-Brabant heeft nog geen coalitieakkoord.

Bron: Analyse NVDE

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN