Het COA heeft aan het college van Bodegraven-Reeuwijk gevraagd om mee te werken aan de opvang van 100 minderjarige asielzoekers in de witte villa aan de Goudseweg in Bodegraven. In de achtertuin zal voor maximaal 10 jaar nog een tijdelijke woonunit erbij worden geplaatst. De gemeenteraad hield op 1 februari een debat over dit verzoek. Veel vragen konden nog niet beantwoord worden omdat het COA nog geen concreet plan heeft ingediend.
Alle fracties zijn het erover eens dat de beoogde locatie geen veilige plek is voor jongeren. Het ligt geisoleerd door omringende wegen zonder veilige plek om over te steken, er worden in hetzelfde gebied arbeidsmigranten gehuisvest en er is een parkeerplaats voor vrachtwagens. Burgerbelangen stelde voor om een andere locatie te zoeken. Tijdens het debat werd duidelijk dat er te weinig tijd is om verder te zoeken.
Er werden vragen gesteld over de profesionele begeleiding van de jongeren, kosten en het onderhoud van de tijdelijke huisvesting en eventuele kosten van jeugdzorg. Lokaal Liberaal was het meest kritisch op het COA.
De burgemeesters van de regiogemeenten hebben begin februari gesproken over de verdeling van asielzoekers in het kader van de spreidingswet. Volgens burgemeester Michiel Grauss zal Bodegraven-Reeuwijk tussen de 96 en 151 asielzoekers toegewezen krijgen. Met de opvang van de minderjarige asielzoekers is al bijna aan die taakstelling voldaan.
Hij verwacht dat de provincie door de komst van de asielzoekers meer bereid is om mee te werken aan een oplossing voor overstekende fietsers en wandelaars bij de botonde onder de N11. Verder beloofde hij zich in te zetten voor een mogelijkheid om veilig de Goudseweg over te steken.