In samenspraak met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties heeft de regio Midden-Holland zoekgebieden aangewezen die geschikt zijn voor het grootschalig opwekken van duurzame energie uit zon en wind. De voorkeur gaat uit naar zonnepanelen op grote daken en langs infrastructuur. Mocht dit niet genoeg elektriciteit opleveren, dan worden de opties voor windmolens langs infrastructuur bekeken. Dit is vastgelegd in de Regionale Energie Strategie (RES) Midden-Holland versie 1.0. Volksvertegenwoordigers van gemeenten, waterschappen en de provincie besluiten voor 1 juli of ze hiermee akkoord zijn.

Samenwerking en participatie
De RES is tot stand gekomen vanuit een samenwerking van vijf gemeenten (Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas), provincie Zuid-Holland, drie waterschappen (Schieland en Krimpenerwaard, Rijnland en Stichtse Rijnlanden), netbeheerders (w.o. Stedin) en verschillende maatschappelijke organisaties, zoals woningcorporaties, energiecoöperaties, duurzaamheidsplatforms bedrijven, natuur- en milieufederatie, LTO Nederland en onderwijsinstellingen.
Het vervolg
Met de RES 1.0 is het onderzoek naar zoekgebieden voor zonnepanelen en windmolens afgerond. De vijf gemeenteraden, Provinciale Staten van Zuid-Holland en de waterschappen nemen voor 1 juli 2021 een besluit hierover. Vervolgens wordt het plan aangeboden aan en beoordeeld door het Nationaal Programma RES, waar ook de andere 29 RES-regio’s in Nederland hun strategie indienen. In de periode daarna worden de plannen concreet gemaakt en start de voorbereiding van de uitvoering. Daarbij wordt ook gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken die iets voor de regio kunnen betekenen, zoals; biogas, waterkracht , waterstof en kernenergie en mogelijkheden voor energie opslag.
Bekijk hier de publiekssamenvatting van de RES 1.0