Gepubliceerd 21 mei 2021

Zelfbewonerplicht ingevoerd om speculatie met woningen tegen te gaan

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zal vanaf 1 juli 2021 de zelfbewonersplicht bij nieuwbouwwoningen contractueel worden opgenomen. Bij de aankoop van grond in een gronduitgifteovereenkomst of anterieure overeenkomst of bij nieuwbouw op eigen terrein in de omgevingsvergunning. Met deze maatregel kan speculatie met woningen in het goedkope en middeldure segment worden tegengegaan.

Omdat het kabinet het wetsvoorstel Opkoopbescherming nog in voorbereiding heeft, is het nog niet mogelijk om de zelfbewonerplicht af te dwingen bij de aankoop van bestaande woningen.

Handhaving
De regel is van toepassing op nieuwbouwwoningen met een waarde tot 450.000 euro gedurende vijf jaar. Er zijn uitzonderingen mogelijk voor bijvoorbeeld woningbouwcoöperaties. De regeling is afgestemd met de gemeenten in de regio Midden-Holland. Er wordt alleen gehandhaafd als een overtreding wordt gemeld. De boete bij overtreding is 50.000 euro.

Motie
De ChristenUnie riep 15 juli 2020 in een motie op tot invoering van de zelfbewonersplicht om speculatie met woningen tegen te gaan. Door het opkopen van woningen voor de verhuur stijgen de huizenprijzen. De VVD en fractie Van Os stemden destijds tegen de motie. Zij deden dit in het belang van inwoners die geen pensioen hebben opgebouwd maar in plaats daarvan een of meerdere woningen verhuren als aanvulling op hun AOW. Kees-Willem van Os voegt daar nog aan toe: “Er zijn al zoveel regels, laten we eerst de bestaande regels (maximaal aantal bewoners, niet opsplitsen van woningen etc) maar eens handhaven voordat we nieuwe regels toevoegen”.

Zie ook raadsinformatiebrief nr 49

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN