De bekendheid van de Woerdense lokale omroep RPL is toegenomen. Dat blijkt een door de omroep gehouden representatief kijk- en luisteronderzoek. 81% van de ondervraagden kent RPL. In 2016 was dat 75,8%.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de programma’s door 51,1 % van de inwoners van de gemeente worden bekeken of beluisterd. Verdeeld naar televisie en radio, bereikt televisie 40,1% van de inwoners van de gemeente en bereiken de radioprogramma’s 26,9%.
Ten opzichte van het onderzoek in 2016, is sprake van een lichte daling. Televisie scoorde toen 42,1% en radio 30,7%.
De omroep wijdt de daling aan veranderd kijk- en luistergedrag van onder meer jongeren maar ook aan technische ontwikkelingen die bijvoorbeeld het luisteren naar de radioprogramma’s er niet eenvoudiger op maken. In het verleden hadden de meeste mensen in de woonkamer een radio op de kabel aangesloten. Alleen Ziggo geeft tegenwoordig het radioprogramma nog via de vertrouwde FM-band door. Alle andere aanbieders bieden radio in een digitaal pakket aan dat extra voorzieningen in de huiskamer vraagt om te kunnen luisteren. In de ether zendt de omroep via FM uit, maar nog niet in DAB+.
De geringe daling stemt overeen met het landelijk beeld van lokale omroepen. Toch zit RPL met de kijk- en luistercijfers boven het landelijk gemiddelde.
De omroep is blij met het resultaat waaruit blijkt dat er in een behoefte wordt voorzien. Om ook de jongeren te bereiken zet de omroep in op het maken van programma’s die speciaal op jongeren zijn gericht en (vooral) worden aangeboden via de kanalen die bij jongeren populair zijn. Voor dat doel is de omroep op zoek naar jongeren die daar een bijdragen aan willen leveren.
Het onderzoek is uitgevoerd door leerlingen van het voortgezet onderwijs in het kader van een maatschappelijke stage. Het formuleren van de vragen en analyse van de gegeven antwoorden zijn begeleid door een oud-medewerker van het CBS.