Gepubliceerd 17 december 2023

Winterconcert OBK wakkert kerstsfeer aan

Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Driebruggen gaf zaterdag 16 december een Winterconcert o.l.v. Mark van Mil in de PKN Gereformeerde Kerk in Waarder. Het repertoire bestond uit onder andere: ‘In The Bleak Midwinter’ of ‘A Medieval Christmas’ maar ook uit concertstukken die niet naar de Kerst verwijzen, zoals ‘Hora Est’ of ‘A Cornish Ayre’ van Dean Jones. Ook kwam het vrolijke nummer ‘Rudolf, the Red-nosed Reindeer’ aan de beurt. Als toegift speelde OBK ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey.

Het eerste deel stond in het teken van concertwerken. Er werden een aantal stukken gespeeld die dat zeer duidelijk bevestigden met o.a. een inspeelwerk ‘The Red Eagle’ van de Oostenrijke componist Michael Geisler. Het werk opent stevig maar bevat ook meer intieme passages. Dit werk is een ode aan een regio die ons direct in Winterse sferen doet belanden; Tirol.

Het volgende werk dat gespeeld werd was, Russian Christmas Music van de Amerikaanse componist Alfred Reed uit 1944. Het is één van de meest toonaangevende en vaak uitgevoerde werken in de harmonie literatuur. De titel is ietwat misleidend en waarschijnlijk bedacht om de internationale verkoop te stimuleren. Het werk neemt ons namelijk mee naar kerst binnen de Oost Orthodoxe Kerk.

Het zeer uitgebreide concertwerk, dat hoge eisen stelde aan het orkest, bestond uit vier in elkaar overlopende delen. Zo hoorde het publiek achtereenvolgens het Koraal der Kinderen,

een antifonaal gezang, een dorpslied en als laatste het koor van de kathedraal. Het werk bevatte een diversiteit aan elementen, dan weer groots en krachtig, maar vaak ook intiem en vol berusting.

Daarna werd ‘A Cornish Ayre’, van Dean Jones gespeeld. Het volgende werk betreft een orkestbewerking van een typisch herdersliedje uit Cornwall. Dean Jones bewerkte deze melodie voor fanfare met euphoniumsolo. Gerben Hoogendoorn trad op als solist en vertolkte het intieme nummer op zijn gloednieuwe Adams euphonium.

Verder een uitoering van: ‘A Medieval Christmas’, Philip Sparke en de kerstliederen die al eeuwenlang een centrale plaats innemen binnen de christelijke cultuur. Als afsluiter voor de pauze werd ‘Shake a Tailfeather’ gespeeld.

Na de pauze speelde het orkest ‘Hora Est’, (Jacob de Haan). Na het werk Hora Est werd het tijd voor kerst  en de feestdagen in het algemeen. Een blok met traditionele kerstliederen. Allereerst luisterde het toegestroomde publiek naar het Noorse ‘Stal Himmel’, een typisch Scandinavische melodie die de stalen hemel tijdens de wintermaanden verklankt.

Daarna kwam ‘In a Bleak Midwinter’. Het werk is gebaseerd op het gelijknamige gedicht uit 1972. Gustav Holst, een van Engelands bekendste componisten maakte er een melodie op en zo ontstond dit mooie, typisch Engelse koraal. Ook kwam het vrolijke nummer ‘Rudolf, the Red-nosed Reindeer’ aan de beurt. Als toegift speelde OBK ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey.

Het was weer een zeer geslaagde Muziekavond van Muziekvereniging OBK Driebruggen!

www.obkdriebruggen.com

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN