Gepubliceerd 4 februari 2024

Wijkteam constateert dat veel bewoners maatregelen nemen tegen inbraak

De leden van wijkteam Bodegraven-Zuid hebben afgelopen dinsdag een anti-inbraakactie georganiseerd. Om de kans op een inbraak te verlagen is het aan te raden om altijd een lampje aan te laten, zodat het lijkt of er iemand thuis is. Samen met wijkagent Lucky, BOA Ton, de teamleider veiligheid van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en Christen Unie raadslid Els Oliwkiewicz gingen ze op zoek naar onverlichte woningen in de wijken van Bodegraven-Zuid.

Op een adres waar het donker was in huis, werd een enveloppe met een brief van de wijkagent en informatie met tips over inbraakpreventie gedeponeerd. Dit jaar kregen 50 adressen zo’n enveloppe. Dat is een verbetering ten opzicht van vorig jaar, toen waren het er nog 100.

Bij veel deurbellen trof het team een beveiligingscamera aan. Ook daar gaat een preventieve werking van uit. Het lijkt er op dat de inwoners van Bodegraven-Zuid inmiddels een stuk bewuster zijn geworden van het risico op woninginbraak en maatregelen hebben genomen.

Preventiemaatregelen

Met eenvoudige maatregelen maakt u de kans op een woninginbraak kleiner.

  • De basis luidt: ramen dicht, lichtje(s) aan en deur goed op slot. Inbrekers kijken vooral hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Doe daarom altijd als u weggaat de ramen goed dicht, laat ’s avonds een lichtje aan en doe de deur op slot. Ook als u maar heel even weg gaat om bijvoorbeeld snel een boodschap te doen. Pas als u de sleutel omdraait, is een deur echt op slot.
  • Haal ‘s nachts de sleutel uit het slot en hang het op een haakje naast de deur. Laat nooit de sleutel aan de binnenkant van uw slot zitten.
  • Zorg voor goedgekeurde sloten voorzien van kerntrek-beveiliging, óók voor uw schuur of garage.
  • Voorkom insluipen en inklimmen. Zet vuilnisbakken weg en berg ladders achter slot en grendel op. Dat maakt het lastiger om naar de eerste verdieping te klimmen. Doe uw schuur goed op slot, ook als u thuis bent.
  • Vergroot de zichtbaarheid. Inbrekers willen niet gezien worden. Zorg ervoor dat criminelen zich bij uw huis niet gemakkelijk kunnen verstoppen. Snoei struiken en plaats buitenlampen (met een sensor).
  • Geef het idee dat er iemand thuis is. Laat ook tijdens uw afwezigheid een of meer lichtjes aan, bijvoorbeeld met een tijdschakelaar. Vergeet hierbij de buitenverlichting niet. Laat bloemen of gebruikte kopjes op tafel staan. Ben u langer weg, vraag dan uw buren een oogje in het zeil te houden.
  • Houd contact met uw buren. Samen ziet u meer! Bel bij verdachte situaties altijd het alarmnummer 112. Gewoon doen! Meldt u aan voor de buurtWhatsApp. Dat kan via de website van de gemeente.

Camera in beeld

Camera in Beeld is een systeem van de politie waar burgers en bedrijven vrijwillig hun beveiligingscamera(‘s) kunnen aanmelden. Dankzij deze informatie weet de politie per straat welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn. Als er een misdrijf is gepleegd waarbij camerabeelden kunnen helpen om de daders op te sporen, kunnen zij die beelden gericht opvragen bij de camera-eigenaren. Wilt u uw (deurbel) camera aanmelden dan kan dat op de website van politie.nl.

Kijk voor meer tips op www.maakhetzenietemakkelijk.nl en www.politiekeurmerk.nl. Bel bij verdachte situaties direct 112. Want daar pakken we boeven mee! Wijkteam Bodegraven-Zuid Werkt.

Aangeleverd bericht door het wijkteam

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN