4 maart 2021

Wieken van molen De Arkduif vervangen

Afgelopen dinsdag zijn de twee roeden van korenmolen De Arkduif in Bodegraven vervangen. Door een rukwind die op 14 december 2019 opeens de kop opstak, begonnen de wieken van de molen als een dolle te draaien. Door de wrijving had brand kunnen ontstaan maar molenaar Peter van der Heide heeft dat voorkomen door de kap te draaien. Er raakten wel twee hekwerken beschadigd.

De verzekering keert 28.000 euro uit voor de schade. Omdat de ijzeren roeden, vermoedelijk door slecht laswerk, aan reparatie toe waren heeft het bestuur van Stichting De Arkduif het bedrag aangevuld tot 50.000 euro om het hele gevlucht te kunnen vervangen.

Het is een uiterst secuur werkje om de 22 m lange roede van zo’n 1.500 kilogram, zonder deze te beschadigen, in de askop te laten zakken. Tussen askop en roede worden er roewiggen geslagen. Deze roewiggen zijn van een zeer zware houtsoort gemaakt. Om te voorkomen dat deze er toch uitgedrukt worden, komt er een splitijzer omheen. Deze moet nog worden aangebracht. In de komende dagen worden ook de heklatten, buiten en binnenzoom, voorzoom en stormborden aangebracht. Als alles volgens plan verloopt kan de molen zaterdag weer malen.

0 Shares
Sluit Menu