Gepubliceerd 19 november 2023

Wie maakt ambtsketen voor klimaatburgemeester

Begin deze maand is Getrud de Roos voor een jaar aangetreden als de nieuwe klimaatburgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. De echte burgemeester Michiel Grauss is herkenbaar aan zijn ambtsketen. Gertrud de Roos wil ook raag een ambtsketen, zodat zij herkenbaar is als ze in functie van klimaatburgemeester officiële bezoeken aflegt.

Haar oproep is: “Wie maakt voor mij een mooie ambtsketen, maar graag wel van natuurlijke materialen. Het moet wel een beetje bij mijn functie passen”.

De vorige klimaatburgemeester, Arthur van Dijk had een mooie ambtsketen van een kunstenaar uit Haarlem in bruikleen. Dit sieraad heeft hij inmiddels weer teruggegeven. Zijn opvolger zou heel blij zijn met wat creativiteit uit het eigen dorp, zodat zij deze passende ondersteuning van het ambt over een jaar ook weer aan haar opvolger kan overdragen.

Minister

Ondertussen is Gertrud de Roos energiek aan haar jaar begonnen. Ze heeft er inmiddels gesprekken opzitten die de organisatie voor haar had ingepland met de minister voor klimaat Rob Jetten, en de Commissaris van de Koning Jaap Smit. In haar eigen omgeving ontvangt ze veel enthousiaste reacties. “Het is echt heel leuk om te doen. Ik loop over van de ideeën, dus als mensen willen meedoen of nog meer suggesties hebben: kom maar op”, aldus Gertrud de Roos.

Vergroenen

Met een tomeloos enthousiasme is ze ook begonnen aan een reeks bezoeken aan organisaties die op enige manier betrokken zijn bij het klimaat en bij het vergroenen van de gemeente. Dat laatste is het motto van haar burgemeestersjaar, ze wil van Bodegraven de groenste gemeente van Nederland maken, en daarvoor veel extra bomen zien, maar ook heel veel tuintjes waar de verharding uit verdwijnt en het groen verschijnt.

Groene brigade

Ze heeft er ook al de eerste inloop in de Klimaatwinkel op zitten waarmee ze een “groene brigade” wil starten, die vanaf dit voorjaar ook op verzoek bij mensen in de tuin hulp gaat bieden bij de groene metamorfose van de tuinen. Mensen die daaraan willen meedoen, of voor wie een ambtsketen wil maken, laat het weten aan de klimaatburgemeester, via gertrudderoos@gmail.com.

Tekst aangeleverd door Mijn Klimaatpartij

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN