Gepubliceerd 6 april 2024

Wetenschapper deelt metingen Co2 uitstoot via cabaret om boodschap over te brengen

Tijdens de voorstelling ‘Óvervloed’ die afgelopen vrijdag werd gegeven in het Evertshuis in Bodegraven, liet fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp aan de hand van een grafiek zien dat de industriële revolutie door het verbranden van fossielen, de oorzaak is van het teveel aan CO2 uitstoot. Hij liet de relatie zien tussen CO2 uitstoot en temperatuurstijging en vertelde welke gevolgen dat heeft voor het klimaat op aarde. Cabaretier Peter Nederkoorn speelde de rol van klimaatontkenner en lobbyist van fossiele brandstoffen.

Sjoerd kan niet begrijpen waarom mensen wel op basis van de bijbel geloven dat de wereld zal vergaan, maar niet op basis van feiten willen inzien dat het teveel aan CO2 uitstoot binnen vijf jaar leidt tot een enorme hongersnood. Om de ramp te beperken kunnen nu nog maatregelen genomen worden zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.

De voorstelling eindigde met het vooruitzicht op een moderne wereld met prachtige natuur, schoon water en frisse lucht. Volgens Sjoerd en Patrick kan de politiek het tij nog keren als klimaatwetten worden aangenomen en gehandhaafd. Ook voorbeeldgedrag van individuele burgers kan anderen beïnvloeden zodat er een tegenwicht ontstaat tegen de lobbyisten van fossiele brandstoffen.

Na de voorstelling werd een podcast opgenomen met de Vlaamse schrijver Geert Buelens. Hij schreef het boek: ’Wat we toen al wisten, De vergeten groene geschiedenis van 1972’. Geert vertelde dat wetenschappers in 1968 al uitgerekend hadden wat de gevolgen waren van de extra snelle toename van CO2 uitstoot door het verbranden van fossielen. Maar door de komst van het neoliberalisme en lobbyisten van de fossiele industrie veranderde de koers.

Tekst Anneke Bekker

Luister ok naar de podcast

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN