Het onverharde wandelpad langs de Dubbele Wiericke in Nieuwerbrug zal weer toegankelijk worden voor wandelaars via een tunnel met vlonder onder de spoordijk, mits de tunnel de baanstabiliteit niet aantast. Daar gaat ProRail eerst nog onderzoek naar doen. In de commissie Ruimte van afgelopen woensdag bleek een ruime meerderheid van de gemeenteraad bereid te zijn om 200.000 euro neer te tellen voor deze oplossing. Alleen Burgerbelangen stemde tegen vanwege de hoge kosten.
Volharding
ProRail is van plan om in augustus een aantal duikers te vervangen bij Alphen aan den Rijn, dan zal ook de duiker bij Nieuwerbrug worden vervangen en aangepast worden voor wandelaars. Nadat de duiker is aangelegd, zal de spoorwegovergang over de spoordijk formeel aan de openbaarheid worden onttrokken.
Dankzij de volharding van de raadscommissieleden, vereniging TeVoet en de onderhandelingen die zijn gevoerd door wethouder Robin Kersbergen met de provincie en ProRail, zal na uren vergaderen het raadsbesluit tijdens de eerst volgende gemeenteraadsvergadering worden genomen.
Afsluiting niet bewaakte spoorwegovergang
Sinds de trein tussen Utrecht en Leiden in de spits vier keer per uur is gaan rijden in plaats van twee keer, is de niet beveiligde overgang bij de spoorbrug over de Dubbele Wiericke afgesloten. Het gevolg is dat het wandelpad van Nieuwerbrug naar Haastrecht al sinds 2022 is geblokkeerd. Vanwege de recreatieve waarde van dit pad en het ontbreken van een redelijke alternatieve route, is na lang onderhandelen afgesproken dat de provincie en ProRail 40% van de extra kosten voor de aanpassing van de duiker zullen bijdragen en de gemeente 20%. De totale extra kosten voor de duiker worden geschat op 1 miljoen euro.
Onderhoudskosten
De onderhoudskosten van onder andere: hekwerken, trappen, pomp en verlichting, zijn voor rekening van de gemeente. Omdat er nog geen ontwerp is, kan nog niet worden vastgesteld wat deze kosten zijn, maar een ruwe inschatting komt uit op € 4.500 euro per jaar.
Hoewel 200.000 erg veel geld is voor het toegankelijk houden van een wandelpad, is het relatief weinig in vergelijking met 650.000 euro die aanvankelijk werd gevraagd aan de gemeente.
Lees ook:
125.000 voor nieuwe onderhandelingen over wandelpad langs Dubbele Wiericke | BR6 Nieuws
Kosten wandelpad Dubbele Wiericke nog niet opnemen in kadernota | BR6 Nieuws
Wandelpad Dubbele Wiericke blijft op de kaart | BR6 Nieuws
Tekst Anneke Bekker