Gepubliceerd 16 mei 2023

Waar komen zonnevelden?

“Als we zon in het buitengebied – een zonneveld – gaan toestaan, waar moet dat dan gebeuren? Wat voor soort gebieden hebben uw voorkeur, en welke echt niet?” Deze vraag stelde de gemeente op 2 en 10 mei aan verschillende voorbijgangers in Bodegraven-Reeuwijk. De vraag is belangrijk omdat de gemeente vanaf 2025 zonnevelden wil gaan toestaan en de inwoners wil laten meedenken over welke gebieden eerst vol gelegd moeten worden.

Óf er zonnevelden moeten komen, is niet meer de vraag, maar wel hoe we de gebieden gaan rangschikken. De bevraagde inwoners hadden hier overwegend begrip voor en het werd meteen duidelijk dat dit een lastige vraag is. ”Het liefst helemaal niet, maar als we het doen dan…” Zo werden verschillende groene en rode plakkertjes geplakt. Duidelijk kwam naar voren: natuurgebied moet echt gespaard worden en als er zonnevelden komen, dan het liefst als eerste rond bedrijventerreinen. Overigens waren er veel inwoners die aangaven dat we vooral moeten opschieten met zonnevelden. “Het maakt me niet zoveel uit, maar met alles wat er gebeurt moeten we wel haast gaan maken.”

Komt u meepraten?

Naast de gesprekken en een vragenlijst (die u tm 17 mei in een paar minuten invult) zijn er binnenkort nog twee bijeenkomsten waar u kunt laten weten welk soort gebieden u het meest geschikt vindt voor het opwekken van zonne-energie. In het kader van de Regionale Energiestrategie RES hoort de gemeente namelijk graag van zoveel mogelijk inwoners wat het meest passend gevonden wordt.

Op donderdag 25 mei bent u van harte welkom in Dorpshuis De Kaag in Reeuwijk-Dorp en op woensdag 7 juni in de Huiskamer van Waarder. Beide avonden starten om 19.30u, waarbij er wat eerder al koffie en thee voor u klaar staat. Tot 21u kunt u als inwoner of betrokken organisatie binnenlopen om met elkaar in gesprek te gaan. Is een landbouwgebied het meest passend voor een zonneveld? Of een bedrijventerrein? Is het belangrijk dat een zonneveld amper zichtbaar is? Houden we rekening met de planten en dieren in het gebied? Iedereen uit Bodegraven-Reeuwijk is welkom om te laten weten hoe zij er over denken.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven? Kijk op resmiddenholland.nl en meld u daar aan voor de nieuwsbrief. De resultaten van de vragenlijst, straatgesprekken en bijeenkomsten in alle regiogemeenten komen samen in een rapport. Deze gebruiken de gemeenten na de zomer voor verdere besluiten over het opwekken van duurzame energie.

Bron: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN