Gepubliceerd 21 oktober 2023

Voorzorgsmaatregelen extreem weer

Om het Westen van Nederland te beschermen tegen de gevolgen van extreem weer, worden onder andere sloten vanaf Nieuwegein tot Bodegraven verbreed en verdiept. De Lekdijk wordt verhoogd om overstromingen te voorkomen. Ook investeert het waterschap in waterbergingslocaties. In Houten en bij Zegveld helpen waterbergingen om het risico op wateroverlast in de omgeving te verkleinen. In natuurgebied Willeskop wil het waterschap een waterberging maken voor het opslaan van zo’n 200.000 m3 water. Bij droog weer kan het water uit de waterbergingen weer gebruikt worden om het watertekort aan te vullen.


Els Otterman is Hoogheemraad bij HDSR en heeft Klimaatadaptatie in haar portefeuille: “De kans op wateroverlast neemt toe. Daarmee moeten we rekening gaan houden bij het bouwen van huizen en kantoren. Op sommige plekken kun je beter niet bouwen omdat het risico op wateroverlast daar groot is of omdat we die ruimte nodig hebben voor water. Op veel plekken kan het wel, maar dan met slimme oplossingen om water op te vangen en in de bodem te laten trekken, zodat het risico op wateroverlast afneemt”.


Iedereen kan iets kan doen in de strijd tegen klimaatverandering. Sproei het land of een tuin niet overdag, omdat er dan veel water verdampt. Douche iets minder lang en beperk het vullen van zwembadjes. Door tegels uit je tuin te halen wordt het koeler, kan regenwater in de bodem trekken en is er meer ruimte voor bloemen, vlinders en bijen. “Dat hoeft niet veel extra werk te kosten. Ook zonder groene vingers kan je iets bijdragen. Samen slimme en klimaatbestendige keuzes maken; daar gaat het om. Zodat we ook in 2050 fijn in onze regio kunnen wonen en werken”, is de slotoproep van Els Otterman.

Tekst Anneke Bekker
Bron persbericht HSDR

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN