Een groene toekomst: hype of utopie? Waar gaan we uitkomen en hoe gaat de weg lopen? Om de week op woensdag belicht Esther van den Bor op welke manier we een beetje groener kunt gaan leven. Met iets andere keuzes kan het een boeiende en uitdagende weg gaan worden, die niet eens zo ver in de toekomst hoeft te liggen.
Hoe kun je jezelf organiseren
Alléén werken aan een beter milieu of een duurzame wereld is heel ingewikkeld.
Veel handiger en efficiënter is het om met een groep waar je bij hoort plannen te maken. Geloof biedt aan velen een basis om te werken aan een betere wereld. Waar begin je dan? Daarom zijn in 2011 Kerk in Actie en Tear kerken begonnen aan het initiatief om kerken en geloofsgemeenschappen te helpen: Groene kerken. https://www.groenekerken.nl/kerken/
Met raad en daad en een handige Toolkit om aan de slag te gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Meerdere thema’s helpen om richting te geven aan de eigen ambities. Voorbeelden van maatregelen helpen om keuzes te maken. Het enthousiasme en de resultaten van anderen helpen om nieuwe inspiratie te krijgen. De thema’s zijn:
- Energie en klimaat
- Omgaan met geld
- Geloof en inspiratie
- Scherpping en natuur
- Bewust inkopen
- Beleid & aanpak.
En hoe zit dat in eigen gemeente?
Op de kaart van kerken en geloofsgemeenschappen die op de website van de Groene kerken staan, zijn veel namen genoemd. In het Groene Hart zijn maar weinig ‘stippen’ helaas. Een paar jaar geleden schreef ik zelf kerken in onze gemeente aan in de hoop dat ze mee zouden gaan doen. De reacties waren toen erg afhoudend en slechts een enkele geloofsgemeenschap, de Ark in Reeuwijk, begint nu voorzichtig.
Nadenken over de toekomst van de mens en de aarde en onze eigen rol daarin is juist vanuit het geloof een opdracht. Ik sprak onlangs met het bestuur van de Alhijra moskee in Waddinxveen. Zij hebben in juni van dit jaar het bordje Groene Kerk gekregen. Een Marokkaanse geloofsgemeenschap die een energie neutrale moskee heeft, samenwerkt met andere kerken en hun buurtbewoners, die aandacht geeft aan natuur en groen. Vol trots en met overtuiging en vanzelfsprekendheid doen ze mee en geven hun bijdrage aan een mooiere samenleving. Op grond van hun geloof. In deze tijd van verharding en onverdraagzaamheid was dit een fijn positief gesprek. Maar kijk ook eens naar de inspanningen van de Hervormde kerk in Zegveld. Ook zij zijn begonnen aan verandering.
Hopelijk is het geloof voor meer mensen reden om hun rentmeesterschap daadwerkelijk vorm te geven. Meedoen met een eigen invulling van het programma Groene kerken helpt daarbij.
Esther van de Bor