22 november 2020

Vogelgriep vastgesteld in Hekendorp

Bij een pluimveebedrijf in Hekendorp is vogelgriep vastgesteld en om verdere verspreiding van het voor vogels zeer besmettelijke virus tegen te gaan, zullen alle 100.000 legkippen op korte termijn gaan worden geruimd. In 2014 werd hetzelfde bedrijf ook getroffen door de vogelziekte.

Hoewel er geen direct gevaar is voor besmetting van mensen is het wel van belang dat deze strenge maatregelen worden genomen. Ook omliggende pluimveebedrijven gaan onderzocht worden op de aanwezigheid van het virus en er geldt een direct vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en andere dieren en dierlijke producten in een straal van 10 km.

In het hele land geldt op dit moment een ophokplicht voor pluimvee en ook dierentuinen en kinderboerderijen moeten hun pluimvee en watervogels afschermen van wilde vogels of de uitwerpselen daarvan. Tentoonstellingen van sierpluimvee zijn verboden.

foto: Pexels.com

Hoewel het vogelgriepvirus ieder jaar in ons land wordt geconstateerd, lijkt het dit seizoen harder toe te slaan. Volgens deskundigen zou dit vooral veroorzaakt worden doordat dit jaar meer jonge vogels de zomer zijn doorgekomen.

Het WBVR, dat monsters van gevonden dode vogels onderzoekt, Sovon en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA adviseren dringend om dode of stervende vogels niet met de blote handen aan te raken. Wel moeten vondsten gemeld worden bij Sovon of het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht, omdat hiermee het verloop van de ziekte in de gaten kan worden gehouden.

Natuurorganisaties roepen op om in gebieden met veel wilde watervogels, zoals het Plassengebied en de polder, de dieren met rust te laten. Dat voorkomt verdere verspreiding van de vogelgriep, doordat vogels opgeschrikt wegvliegen.

0 Shares
Sluit Menu