14 oktober 2021

Visstand in Reeuwijkse plassen scoort slecht

De natuuracademie gaf na lange tijd weer mini-cursus. In het streekmuseum vertelde Rijnland (beheerde van het water tussen Velsen en Gouda) over de resultaten van de meting die zij gedaan hadden. Uit dat onderzoek blijkt dat de visstand in de Reeuwijkse Plassen sinds 2010 licht verbeterd is, maar in 2019 nog steeds slecht scoort: 2,2 op een schaal van 10.

Waterkwaliteit
Dit is te zien aan het water. De plassen zijn op veel plaatsen veel te troebel. Een van de oorzaken is dat er een dominantie van brasem en snoekbaars heerst. Een gezonde visstand heeft baat bij voldoende zonlicht op de bodem, dit is op sommige plekken niet het geval. Ook moet er voldoende voedsel voor de vis zijn in de vorm van onderwaterdieren.

De rivierkreeft kwam ook nog aan de orde tijdens de cursus, dit omdat veel mensen zich zorgen maken hierover. Er blijkt in Wageningen volop onderzoek te worden verricht naar de beste manieren om deze te bestrijden, niet alles kan of blijkt te werken. Gelukkig blijken er steeds meer natuurlijke vijanden te ontstaan, zoals reigers die ze wel lusten.

Met de poten in de klei
Afgelopen zaterdag verzamelden de deelnemers zich bij De Steupel, om zelf aan de slag te gaan. Op verschillende plekken ging men onder begeleiding met netten in de weer, om de vangst daarna te bestuderen. Er werden kleine visjes gevangen en onderwaterdiertjes. Het viel op dat er nauwelijks vangst was op de surfplas, maar de sloot naast De Steupel heel rijk was. Menigeen was verrast over de variatie en de schoonheid van deze dieren onder water.

Mocht u geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan een cursus van natuuracademie. In het voorjaar komen er weer nieuwe cursussen aan.

0 Shares
Sluit Menu