Gepubliceerd 25 mei 2021

Visie op gasloze gemeente komt binnenkort ter inzage

In de Transitie Visie Warmte (TVW) is per gebied onderzocht welke technische en economische mogelijkheden er zijn om een gasloze gemeente te worden. In de visie wordt een combinatie van generieke en wijkgerichte aanpak aanbevolen. Voor de wijkgerichte aanpak lijken op basis van analyse Reeuwijk-Brug-Oost en een van de bedrijventerreinen Zoutman of Broekvelden en Groote Wetering het meest kansrijk voor een proef. Aquathermie lijkt de meest voor de hand liggende energiebron.

Reeuwijk-Brug gezien vanaf De Fuut

Er zal pas met een wijkgerichte aanpak begonnen worden als het rijk subsidie beschikbaar heeft gesteld voor proefwijken. Robin Kersbergen (VVD) verwoordde het zo: ”Zonder knaken geen taken”. De kosten om de TVW te maken zijn betaald met een rijksbijdrage en een Advies Warmte subsidie.


19 mei besproken in commissie Ruimte
In de commissie Ruimte van afgelopen woensdag vroeg de SGP aandacht voor geologische risico’s bij massaal gebruik van warmtepompen. De VVD pleitte voor hybride systemen en D66 vroeg zich af waarom waterstof niet was opgenomen in de visie. Volgens wethouder Oskam is waterstof erg inefficiënt.


Inzage en zienswijzen
De visie zal in juni en juli 2021 ter inzage liggen, zodat inwoners, bedrijven en organisaties hier hun zienswijze op kunnen indienen. Daarna wordt besluitvorming over de TVW voorbereid worden in de commissie Ruimte van september 2021.


Participatie
Bij het opstellen van de TVW zijn een partnerwerkgroep (PWG) en een klankbordgroep (KBG) geraadpleegd. In de PWG zijn Stedin, de woningcorporaties, waterschappen, drinkwaterbedrijf Oasen, Ipse de Bruggen en de OPBR vertegenwoordigd. De KBG bestaat uit een vertegenwoordiging van alle wijkteams, de energiecoaches, energiecorporaties, stichting duurzaam Bodegraven-Reeuwijk, huurdersverenigingen en Stichting WKO Weideveld.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN