Gepubliceerd 5 mei 2023

Vertaling speech van Heather Lewis

Tijdens de dodenherdenking van afgelopen 4 mei in Reeuwijk gaf Heather Lewis, de kleindochter van de omgekomen radiotelegrafist Regnald Lewis, een speech. Hier onder is de speech in het Nederlands vertaald.

Heather Lewis dodenherdenking 2023 Reeuwijk
80 jaar na de crash

Reginald Lewis werd op 12 juni 1943 neergeschoten in Lancaster W4960. Hij was onderwijzer en vrijgesteld van oorlogvoering, maar meldde zich vrijwillig aan omdat hij wilde vechten voor de vrijheid van zijn jongens, Michael en John.

Johns laatste herinnering aan Reginald was toen hij naar het treinstation van Gravesend ging en zijn moeder hem omhoog hield om over de muur te kijken, zodat hij zijn vader gedag kon zwaaien. Reginald zwaaide glimlachend gedag en stapte in de trein. Deze scène staat al 80 jaar in het geheugen van John gegrift. John herinnert zich dat hij naar huis liep en wanhopig wilde dat zijn moeder een verrekijker in een winkel zou kopen, zodat hij zijn vader in de lucht kon zoeken.

Helaas is Michael overleden, maar ik weet dat zowel hij als John echt dankbaar zijn geweest voor de vriendelijkheid die de Nederlanders hebben getoond bij het eren van de nagedachtenis van de bemanning die een paar mijl van deze plek om het leven kwam.

Tijdens de oorlog legden de mensen in dit gebied bloemen op de graven, wat erg gevaarlijk was, aangezien iedereen die betrapt werd op dit, ernstige repercussies en gevangenisstraf riskeerde. Een daad van mooie opstandigheid.

We willen onze speciale dank uitspreken aan de familie Valette die heeft geholpen met het herstel van de bemanning en de begrafenis. Na de oorlog zamelde Jack Valette geld in bij de dorpelingen en de vrijgevigheid was zo groot in een tijd van grote schaarste dat er genoeg geld werd ingezameld voor bloemen en een prachtige grafsteen die op de begraafplaats in Sluipwijk werd geplaatst. Toen de vliegeniers naar Jonkerbos War Cemetery werden overgebracht, werd de originele grafsteen vernietigd, maar met de hulp van Jack’s zoon Charley werd een andere exacte replica vervaardigd die nu in de kerk in Sluipwijk staat. De afgelopen 80 jaar heeft de familie Valette bloemen gelegd in zowel Jonkerbos als Sluipwijk, waarvoor de familie Lewis zeer dankbaar is. Charley legde zelfs bloemen tijdens de afsluiting van het Corona-virus.

We willen het Nederlandse volk bedanken voor de niet-aflatende inzet voor de herinneringen aan Reginald Lewis, Peter Hogan, Jack Heath, Reggie Kerwin, John Horwood, Rob Christie en Bruce Bennett Reginald Lewis was de enige Engelsman met de rest van de bemanning afkomstig uit Australië en Zuid-Afrika. Mijn moeder heeft contact gehad met de families van de andere bemanningsleden om hen te laten weten hoe hun dierbaren, duizenden kilometers van huis verloren, zo liefdevol zijn verzorgd door de geweldige mensen in dit gebied en ze zijn erg dankbaar.

Hoewel er 80 jaar zijn verstreken en deze jonge mannen niet oud zijn geworden en de vrijheden hebben ervaren waarvoor ze hebben gevochten, zijn we zo dankbaar voor de opoffering van hen en hun families. We willen de Nederlanders bedanken voor het levend houden van hun herinneringen.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en regen

In de ochtend is het bewolkt en daaruit valt regen. De matige wind is zuid. De thermometer geeft 8°C aan.

In de middag veel bewolking en perioden met regen. De matige wind waait uit het zuiden. Het kwik loopt op naar 10°C.

In de nacht eert nog regen maar later klaart het op. Het koelt daarbij af naar 5°C.

Vrijdag wisselend bewolkt en opklaringen. Tegen de avond valt er opnieuw regen. De temperatuur wordt 10°C.

Foto: Jannes Somber

 

MEEST BEKEKEN